Event! Dr. Pierre Capel – Burn Out: Heftiger dan je denkt

Event! Dr. Pierre Capel – Burn Out: Heftiger dan je denkt

In deze lezing zal erop worden ingegaan hoe allerlei emoties, waaronder stress, het gebruik van ons genetisch materiaal sturen en daarmee onze gezondheid en zelfs levensverwachting kunnen beïnvloeden.

Wie: Dr. Pierre Capel
Datum: 15-06
Tijd: 19:30
Locatie: Café Weltschmerz, Boeing Avenue 222, Schiphol-Rijk

Het tijdperk dat ziekte een straf van de goden was voor begane zonden, ligt al enige tijd achter ons. Daarna werd de oorzaak van ziekte sterk gedomineerd door infectieziekten, maar in de huidige tijd zijn ook maatschappelijke structuren concrete ziekteverwekkers geworden en hebben de bacteriën ruim van hun eerste plaats verdrongen. Nog steeds wordt “tussen de oren” als oorzaak van fysieke ziekten niet erg serieus genomen.

Toch heeft psychologische stress een direct effect op hoe ons genetisch materiaal gebruikt wordt op het DNA, waardoor basale lichaamsfuncties kunnen veranderen. Zo is er, via dit mechanisme, een overduidelijke relatie tussen stress en het immuunsysteem, waardoor allerlei ontstekingen kunnen optreden. De gangbare stressoren die tot chronische stress leiden, zijn meestal persoonlijk van aard, waar men dan wel of niet mee om kan gaan. Zo kun je letterlijk ziek worden van chronisch geldgebrek, een slechte relatie, problematische ouder-kind relaties, woonsituatie etc.

Bij burn-out zijn het niet alleen persoonsgebonden stressoren, maar vaak ook maatschappelijke. De onmacht en het gebrek aan eigen regie over deze maatschappelijke stressoren, zoals werkdruk of starre organisatiestructuren, waarin persoonlijke eigenheid geen plaats heeft, maken een burn-out tot een zeer heftige vorm van chronische stress.

Het is niet alleen de emotionele en fysieke uitputting, maar zoals recentelijk is aangetoond is een burn-out een ernstige hersenontsteking.

Niet alleen in individuele hersengebieden treden er veranderingen op, maar ook in de samenwerking tussen die gebieden. Deze ontstekingen staan aan de basis van het ontstaan van langdurige cognitieve stoornissen, depressie, vermoeidheid, pijngevoeligheid en nervositeit.

Een Burn-out is heftiger dan je denkt!

Tickets bestel je HIER (klik)

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.