Ex-commandant: ‘Oekraïne wordt door “f****d-up” mensen bestuurd’

Ex-commandant: ‘Oekraïne wordt door “f****d-up” mensen bestuurd’

Oekraïne mag niet op een voetstuk worden geplaatst in de pogingen van het Westen om het land te steunen in haar conflict met Rusland. Dat zegt Andrew Milburn, oprichter van de ‘Mozart Group’, die nu de strijdkrachten van Kiev traint.

De gepensioneerde marinierscommandant deelde vorige maand zijn ervaring en conclusies van zijn werk in Oekraïne tijdens een optreden in de Team House-podcast (zie onderaan de tekst). De aandacht voor de video, die toen slechts zo’n 20.000 views had verzameld sinds hij werd gepost, werd maandag getrokken door Grayzone-redacteur Max Blumenthal.

Tijdens de podcast verklaarde Milburn dat Oekraïne een “corrupte, f****d-up samenleving” is. Hoewel hij benadrukte dat voortdurende westerse steun voor het land belangrijk was en gerechtvaardigd door de noodzaak om “wereldwijde normen” te handhaven, suggereerde hij dat het “helemaal niet om Oekraïne” ging.

“Ik heb een Oekraïense vlag aan mijn tas gebonden, maar ik heb niet zoiets van ‘oh mijn god, Oekraïne is zo geweldig’, omdat ik begrijp dat er genoeg klootzakken zijn die Oekraïne besturen,” zei Milburn. , toegegeven dat hij echt “geen grote fan” is van het land.

Hij verklaarde ook dat “een aantal dingen” die de strijdkrachten van Kiev doen met Russische krijgsgevangenen in strijd zijn met de Haagse conventie over de wetten van gewapend conflict, vooral als het gaat om het filmen van verhoren van gevangengenomen Russische soldaten en deze online plaatsen.

Milburn merkte op dat de trainers van Mozart Group dergelijke daden niet goedkeuren en altijd hebben geprobeerd afstand te nemen van elke eenheid die hen video’s liet zien van het doden van Russische krijgsgevangenen. “We hebben die video’s vaak gezien”, zei hij, eraan toevoegend dat “er genoeg” wreedheden werden begaan door Oekraïense troepen en “allerlei soorten wreedheden de ronde deden”.

Wel benadrukte hij dat de meeste groepen waarmee zijn trainers te maken hebben gehad, “zeer professioneel” waren en niet hun toevlucht namen tot dergelijke handelingen.

Terwijl de Mozart-groep van Milburn aanspraak maakt op een liefdadigheidsstatus, wordt het beschouwd als een van de grootste particuliere militaire bedrijven die momenteel in Oekraïne werken en biedt het sinds de begindagen van het conflict militaire training aan Oekraïense soldaten. Het is echter ook de bron geweest van verschillende vernietigende rapporten over de donkere onderbuik van de strijdkrachten van Kiev.

In augustus werd Milburn geciteerd door CBS News in een sindsdien verwijderd rapport dat onthulde hoe door het Westen geleverde wapens in Oekraïne verdwenen en op de zwarte markt opdoken. Onlangs werd hij ook geciteerd door Newsweek in een rapport waaruit bleek dat het Oekraïense leger 70% of meer slachtoffers zag, in tegenstelling tot de officiële beweringen van Kiev.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.