Ex-Russische president Medvedev verklaart World Economic Forum de oorlog

Ex-Russische president Medvedev verklaart World Economic Forum de oorlog

Discussies over de levering van tanks aan Oekraïne op het jaarlijkse World Economic Forum-event in Davos, Zwitserland zijn een “schande”, zei de voormalige Russische president Dmitry Medvedev.

Eerder op dinsdag gebruikte de Poolse president Andrzej Duda een WEF-panel om westerse landen op te roepen om “grotere steun” te organiseren voor Kiev te midden van haar conflict met Rusland. “We hopen dat een paar partners, bondgenoten, tanks aan Oekraïne zullen geven”, zei hij.

Duda werd gesteund door zijn Litouwse tegenhanger, Gitanas Nauseda, die zei dat hij “er sterk van overtuigd is” dat Duitsland Oekraïne Leopard-tanks zou leveren, ondanks dat Berlijn nog geen besluit over de kwestie had genomen.

“Wat een schande, op zijn zachtst gezegd.. Het Davos-forum bespreekt.. de levering van tanks aan Oekraïne”, schreef Medvedev dinsdag op Telegram.

“Eerder bespraken ze in Davos andere dingen, zoals de economie en zo”, benadrukte hij, eraan toevoegend dat het “goed” was dat Russische bedrijven het evenement dit jaar oversloegen.

Door aan te dringen op een zogenaamde “tankcoalitie”, zou Duda in feite “de langverwachte deling van Oekraïne tot stand kunnen brengen” in Warschau, zei de ex-president, die nu plaatsvervangend voorzitter is van de Russische Veiligheidsraad.

“Maar in dit geval moet je geen coalitie vormen, maar een collectief document opstellen over de overgave van het verrotte regime in Kiev om mensen te redden; en over de toekomstige configuratie van wat er overblijft van Oekraïne”, schreef hij.

Eerder deze week kondigde het VK aan dat het 14 Challenger 2-gevechtstanks zou leveren. Polen en Finland hebben ook gezegd dat ze klaar zijn om Oekraïne te voorzien van Leopard 2-tanks van Duitse makelij uit eigen voorraad. Voor het verplaatsen van de tanks is echter de toestemming van Berlijn vereist, die tot nu toe niet is verleend.

Moskou heeft de levering van wapens aan Kiev door zijn westerse financiers lange tijd bekritiseerd, omdat deze de gevechten alleen maar zouden verlengen en het risico op een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO vergroten.

In een reactie op de mogelijke levering van Leopards en Britse Challenger 2-gevechtstanks aan Oekraïne, zei de perssecretaris van het Kremlin, Dmitry Peskov, maandag dat “tanks kunnen branden en dat ze zullen branden zoals de rest [van de wapens].”

Geen Rusland en China in Davos

De bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum 2023 in Davos, met als thema “Samenwerking in een gefragmenteerde wereld”, vindt plaats van 16 tot 23 januari. Net als vorig jaar hebben de organisatoren Rusland niet uitgenodigd voor het evenement vanwege de situatie in Oekraïne.

Het is daarmee de tweede opeenvolgende keer dat er geen Russische delegatie is in Davos en daarnaast de eerste keer dat er geen Chinese is. Vorige keer verliet de Chinese delegatie de zaal toen Zelensky het woord kreeg.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.