Ex-vice-president klapt uit de school: virus is gecreëerd in Wuhan-lab en gefinancierd door VS

Ex-vice-president klapt uit de school: virus is gecreëerd in Wuhan-lab en gefinancierd door VS

Volgens een klokkenluider blijkt door de VS gefinancierd bio-onderzoek op buitenlandse bodem een ​​”gigantische inlichtingenoperatie” te zijn voor het beoordelen van de mogelijkheden voor biologische oorlogsvoering. Het verzamelen en knutselen aan vleermuiscoronavirussen in China resulteerde uiteindelijk in het ‘per ongeluk vrijkomen’ van SARS-CoV-2, de infectie die Covid-19 veroorzaakt, meent hij.

Dr. Andrew Huff werkte ooit als vice-president van EcoHealth Alliance, een ngo die zich bezighoudt met het doorsluizen van Amerikaanse belastinggelden naar bio-onderzoeksprojecten over de hele wereld. Een van hen, die werd uitgevoerd aan het Wuhan Institute of Virology (WIV), was de oorsprong van de Covid-19-pandemie, en zowel Peking als Washington waren betrokken bij een massale doofpotaffaire, beweerde hij. Op zaterdag rapporteerde de Britse tabloid The Sun over de beschuldigingen, die Huff in een binnenkort te verschijnen boek heeft beschreven.

Volgens zijn onthullingen lanceerde EcoHealth Alliance in 2009 een programma met de naam PREDICT. Gefinancierd door de buitenlandse hulporganisatie USAID, was het gericht op het verzamelen van monsters van mogelijk schadelijke ziekten over de hele wereld, zogenaamd om de mensheid voor te bereiden op mogelijke uitbraken. Het laboratorium in Wuhan was een van de buitenlandse partners van het programma en bestudeerde coronavirussen in vleermuizen, zei Huff.

Volgens de klokkenluider, die een achtergrond heeft in de dreigingsevaluatie van biowapens voor het Amerikaanse leger, verzamelde het PREDICT-programma niet de gegevens die het zou moeten hebben, maar leek het een inlichtingenoperatie te zijn voor het beoordelen van buitenlandse biolab-capaciteiten.

Huff was ook betrokken bij de beoordeling van een financieringsvoorstel uit 2014 voor gain-of-function-onderzoek bij het WIV. Het werk werd gefinancierd door EcoHealth Alliance door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Gain-of-function is de modificatie van ziekteverwekkers om ze op verschillende mogelijke manieren te verbeteren, waaronder overdraagbaarheid. De grondgedachte zou zijn dat wetenschappers nieuwe soorten kunnen bestuderen en manieren kunnen vinden om te voorkomen dat soortgelijke aanpassingen op natuurlijke wijze ontstaan.

“EcoHealth Alliance was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de agent SARS-CoV-2 tijdens mijn dienstverband bij de organisatie”, beweerde Huff. Hij gelooft dat het virus is gemaakt in het Wuhan-laboratorium met technologieën die het uit de VS heeft ontvangen en per ongeluk is gelekt naar de algemene bevolking.

“Het zou redelijkerwijs kunnen worden beargumenteerd dat EcoHealth Alliance China heeft opgezet om te mislukken”, zei hij, bewerend dat het Chinese instituut leed aan een tekort aan gekwalificeerd personeel en dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen zich hiervan terdege bewust waren.

Lablek: van desinformatie naar serieus onderzoek

De ‘lablek’-theorie – dat het coronavirus lekte uit een Chinees laboratorium – werd gepopulariseerd door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, die de bewering deed tijdens een handelsoorlog met China. Grote Amerikaanse mediaorganisaties en technologieplatforms bestempelden het aanvankelijk als ‘desinformatie’ en probeerden de theorie uit het publieke discours te verdringen.

De Wereldgezondheidsorganisatie ‘onderzocht’ de oorsprong van Covid-19 en concludeerde dat natuurlijke evolutie de meest waarschijnlijke verklaring was. Beijing zegt ook dat accidentele overdracht van dieren op mensen de meest plausibele theorie is, waarbij de beschuldigingen van ‘lablekken’ als ‘leugens’ werden afgedaan. Inmiddels wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de lablek-theorie, hetgeen laat zien dat deze alles behalve uitgesloten is.

Per ongeluk?

Redactioneel: Nu de lablek-theorie steeds plausibeler lijkt te worden, is het gevaarlijk om daar de zaak direct mee af te doen als gesloten, met als conclusie dat het lek ‘per ongeluk’ is ontstaan zoals de klokkenluider beweert. Zoals ook in het verleden is gebleken, verandert de status ‘desinformatie’ vaak later in de status ‘wordt onderzocht’ of ‘mogelijk’. Juist nu het lablek als bron van het virus een centrale plek inneemt in het onderzoek naar de verspreiding, zou naar de achtergrond hiervan moeten worden doorgrond.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.