(Ex-)zorgmedewerkers winnen zaak rond coronavaccinatie, golf aan rechtszaken VS mogelijk

(Ex-)zorgmedewerkers winnen zaak rond coronavaccinatie, golf aan rechtszaken VS mogelijk

Zorgmedewerkers in de Amerikaanse staat Illinois hebben hun werkgever aangeklaagd vanwege de coronavaccinatie die hen werd opgelegd. Met succes. Meer dan 500 huidige en voormalige werknemers van Northshore University Healthsystem krijgen gezamenlijk meer dan tien miljoen dollar uitgekeerd.

De doktoren, verplegers en ander personeel werkten of werken voor Northshore University Healthsystem. Dat is een geheel van (top-vijftien in de VS) medische en reguliere ziekenhuizen en 140 kleinere klinieken in en rond Chicago, de hoofdstad van de staat Illinois. De (oud-)medewerkers spanden via de Liberty Counsel een zaak aan tegenover hun (voormalige) werkgever.

Liberty Counsel is een (overtuigd) christelijke ‘vrijheidsbeweging’ uit Florida die zich inzet voor ‘de christelijke zaak’. Dat doen ze op juridisch, charitatief, kerkelijk en activistisch gebied.

Religieuze uitzondering

Aanleiding voor de zaak was dat hen ‘het recht op religieuze uitzondering’ was ontnomen door Northshore. Mensen kunnen zich in de VS beroepen op religieuze gewetensbezwaren in tal van zaken. Normaal gesproken zou een dergelijk argument geldig zijn, maar in ‘het nieuwe normaal’ kregen de ’tegenstribbelaars’ alsnog nul op het rekest.

Een zogeheten class action lawsuit, een in Amerika veel voorkomende rechtsgang waarin grote groepen aanklagers zich verenigen tegen de overheid, een bedrijf of anderszins, moest uitkomst bieden. Begin augustus stelde de rechtbank de aanklagers in het gelijk.

Jurisprudentie

De financiële vergoeding betekent een overwinning voor degenen die onrecht is aangedaan. Dat lijkt een boel geld, maar tien miljoen dollar verdeeld over 500 mensen, betekent 20.000 dollar per persoon. Een fijn bedrag, maar in een Westers land dat gebukt gaat onder inflatie dekt het niet veel kosten. Voor de mega-zorginstelling is tien miljoen een schijntje.

Bovendien moet Northshore haar vaccinatiebeleid terugdraaien, overeenkomstig de wet met respect voor gemoedsbezwaarden. (Ex-) personeel dat ontslagen werd of gedwongen ontslag moest nemen (komt misschien op hetzelfde neer, maar het gaat om juridische termen, red.) moet het weer aannemen. Mits de groep het zelf nog wil, uiteraard.

Goed nieuws voor de directe betrokkenen, maar de grootste zegen ligt wellicht in de jurisprudentie. Door de uitspraak zullen meer advocaten(kantoren) kansen zien om te vechten voor soortgelijke cases. Meer rechtszaken in meer staten, vaak ‘with more at stake’, volgen waarschijnlijk.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.