Facebook, Twitter en YouTube censureren nu ook Russische media

Facebook, Twitter en YouTube censureren nu ook Russische media

Facebook, Twitter en YouTube nemen allemaal strengere standpunten in ten aanzien van ‘Russische staatsmedia’. De Big Tech-platforms zeggen op te willen treden tegen ‘pro-Russische propaganda en de escalerende informatieoorlog ‘ in Oekraïne.

Meta, moeder-bedrijf van Facebook, blokkeert de toegang tot Russische nieuwszenders RT en Sputnik in de hele Europese Unie. Dit was na ontvangst van “verzoeken van een aantal regeringen en de EU om verdere stappen te ondernemen met betrekking tot door de Russische staat gecontroleerde media”, zei Nick Clegg, de De VP of Global Affairs van het bedrijf, maandag in een tweet.

Op maandag kondigde Twitter (TWTR) aan dat elke link die door een gebruiker wordt gedeeld met de website van een Russische staatsmediaorganisatie automatisch een label krijgt dat kijkers waarschuwt dat de tweet “linkt naar een aan de Russische staat gelieerde mediawebsite”. Het sociale netwerk is ook van plan om “de zichtbaarheid en versterking van deze inhoud op de hele site te verminderen, ongeacht van wie deze afkomstig is”, aldus Twitter-woordvoerder Trenton Kennedy.

YouTube zei afgelopen weekend dat het Russische staatsmedia in Oekraïne, inclusief RT, heeft geblokkeerd – hoewel uit een CNN-recensie maandag bleek dat YouTube Oekraïense IP-adressen nog steeds toegang geeft tot inhoud van de Arabisch- en Spaanstalige kanalen van RT, die elk ongeveer 6 miljoen hebben abonnees. YouTube zei zaterdag ook dat als onderdeel van haar acties om RT en andere Russische staatsmedia op haar platform te beperken, het “aanbevelingen voor deze kanalen aanzienlijk zou beperken”.

Door deze stappen te nemen, lijken de platforms de publieke druk van functionarissen van de Europese Unie voor agressievere actie te erkennen, ook al dreigen deze maatregelen Rusland verder in het harnas te jagen. Meta en YouTube zeiden eerder dat ze tijdelijk zouden voorkomen dat een aantal Russische kanalen, waaronder RT, inkomsten zouden genereren met hun inhoud, maar kregen te maken met oproepen om meer te doen.

Rusland vecht terug
Terwijl westerse functionarissen de big-tech platforms onder druk zetten om ​​hardere sancties in te voeren, duwt Rusland in de tegenovergestelde richting. De Russische regering heeft YouTube al opgeroepen om de beperkingen op Russische staatsmediakanalen ongedaan te maken en is overgegaan tot het “gedeeltelijk beperken” van Facebook-toegang voor het “feiten controleren en labelen” van verschillende Russische verkooppunten.

Rusland eiste maandag ook dat TikTok inhoud over de oorlog in Oekraïne censureert, evenals “gerelateerde politieke inhoud”, en zei dat veel ervan een “uitgesproken anti-Russisch karakter” had. TikTok reageerde niet meteen op een verzoek om commentaar.

Sancties van de EU betreffende de Russische mediakanalen zijn niet de enige maatregelen die door Brussel worden getroffen. Lees hier welke sancties de EU nog meer oplegt aan Rusland en Wit-Rusland.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.