Florida verlengt houdbaarheidsdatum van bijna 1 miljoen oude Covid-test-kits

Florida verlengt houdbaarheidsdatum van bijna 1 miljoen oude Covid-test-kits

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de houdbaarheid verlengd van ongeveer 800.000 verlopen coronavirus-tests die maandenlang in een magazijn in Florida hebben gelegen. Deze beslissing zou zijn genomen om zo de gezondheidsfunctionarissen van deze staat meer tijd te geven om ze ‘op te maken’.

De FDA stond de verlenging toe nadat Abbott Diagnostics, het bedrijf dat de kits produceerde, een brief aan de functionarissen had geschreven met het argument “dat als de snel-tests bij kamertemperatuur zouden worden bewaard, ze nog drie maanden stabiel zouden blijven”, meldde de Miami Herald dinsdag.

Hoewel de houdbaarheidsdatum van de testkits afgelopen september al was verstreken, stemde de FDA er eerder al mee in om de houdbaarheid te verlengen tot eind 2021, vertelde Kevin Guthrie, directeur van de afdeling Emergency Management van Florida. De beslissing van dinsdag betekent dat de tests nu tot ergens in maart bruikbaar mogen zijn.

Guthrie zei dat tot de opkomst van de Omicron-variant de vraag naar snel-tests in heel Florida was gedaald, waardoor honderdduizenden kits ongebruikt in magazijnen waren achtergelaten. Staatsfunctionarissen zouden eerst hebben ‘geaarzeld’ om de tests uit te delen die hun vervaldatum hadden overschreden. Dit, omdat ze bang waren dat ze ‘onjuiste resultaten’ zouden opleveren, vertelde een woordvoerder van gouverneur Ron DeSantis vorige week aan de Herald. Het natte vingerwerk-argument over kamertemperaturen heeft deze angst dusdanig weggenomen, dat de kits nu toch als geldige covidtestresultaten zullen dienen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.