Framing van de NPO? “We weten hoe de SGP over vrouwen denkt.”

Framing van de NPO? “We weten hoe de SGP over vrouwen denkt.”

Framing. Soms opzichtig, soms geraffineerd, maar het gebeurt elke dag. Hoe werkt dat dan? Tom de Nooijer, het gemeenteraadslid uit Oldebroek met landelijke bekendheid, laat zien hoe dat in zijn werk gaat bij de NPO. “We weten hoe de SGP over vrouwen denkt.”

De jonge politicus die eind 2021 uit de lokale SGP werd gezet en later met een eigen partij de verkiezingen won in Oldebroek, mocht aan tafel in het NPO-programma Op1. De media weten de man uit Oldebroek te vinden sinds hij drie jaar geleden als 18-jarige het jongste raadslid van Nederland werd. Bovendien kwam hij de afgelopen jaren regelmatig in de media met optredens voor BNR Radio en Radio1 en interviews voor dagbladen. In 2020 had hij een grote rol in de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Lekker Conservatief‘. De Nooijer zet zichzelf neer als een zelfbewuste gereformeerde christen die er niet voor terugdeinst impopulaire en zeer conservatieve standpunten in te nemen. In sommige programma’s krijgt hij daar alle ruimte voor, andere formats doen hun best om het beeld dat kijkers en luisteraars van hem krijgen zelf nadrukkelijk te kaderen.

‘We weten wat jij denkt’

De Nooijer was het niet eens met de benadering die BNN-VARA koos afgelopen vrijdag. In plaats  van een open vraag te stellen naar de opvattingen over (werkende) vrouwen, zei de presentator van dienst: “We weten hoe de SGP over vrouwen denkt.” Hij ging niet in op de wedervraag van De Nooijer. Een introductie is belangrijk, je krijgt immers maar een kans op een goede eerste indruk is. Het gemeenteraadslid had volgens hemzelf aan de redactie aangegeven dat keuzevrijheid voor vrouwen voor hem van het grootste belang is. Hij stond er dan ook van te kijken toen hij werd aangekondigd als degene die vindt “dat kinderen prima thuis voor de kinderen kunnen zorgen.” Zijn blik spreekt boekdelen, en hij heeft zijn Twitterprofiel dan ook meteen aangepast met een screenshot van die uitdrukking. Hieronder de twee besproken fragmenten.

Achterlijke cultuur

Het ging natuurlijk wel ergens over. BNR-journaliste Sophie van Leeuwen vond dat “wij soms een achterlijke cultuur hebben,” omdat “de staat zorgt voor het kind, een opvoeding, gezond eten. Daar heb je geen omkijken naar.” De Nooijer meende echter dat het “niet oké is dat de staat onze kinderen moet opvoeden.” In zijn twitterbericht schreef hij: ‘Als de staat onze kinderen gaat opvoeden, waardoor ouders er ‘geen omkijken meer naar hebben’, is dat wat mij betreft een achterlijke cultuur.’ Hij zei verder: “Ik denk dat het ook heel eervol kan zijn, of het nu de moeder of de vader is, om je eigen kinderen op te voeden.” Hieronder het besproken fragment. De gehele uitzending van vrijdag 15 juli is hier terug te vinden. Oordeel zelf.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.