Franse politici weigeren vlag halfstok te hangen in Republiek

Franse politici weigeren vlag halfstok te hangen in Republiek

Franse politici komen in opstand tegen een presidentieel bevel om hun vlaggen halfstok te hangen ter ere van de koningin. Ze geloven dat president Emmanuel Macron zijn liefde voor wijlen Elizabeth II niet kan opleggen in een land dat meer dan 200 jaar geleden zijn laatste koningin executeerde.

Ondanks de Franse Revolutie van 1789 – en de Franse republiek die daar uit voort kwam, een gegeven dat geen land zo trots uitdraagt als Frankrijk- wil Macron dat de begrafenis van de Britse monarch op maandag wordt gemarkeerd door de nationale vlag halfstok te hangen op officiële gebouwen in heel Frankrijk.

Republikeinen

Maar Yann Galut, de burgemeester van Bourges, is het daar niet mee eens: “Ik vind dit verzoek ongelooflijk. Ik respecteer het verdriet van onze Engelse vrienden, maar ik zal de Franse vlag niet halfstok hangen boven de openbare gebouwen van Bourges.” Galut voegde eraan toe: “We zijn een republikeins land. Waarom zou ik hulde brengen aan een buitenlandse vorst?”

Patrick Proisy, burgemeester in de oostelijke stad Faches-Thumesnil, zegt: “Hoe kunnen we onze vlaggen halfstok hangen op onze scholen, terwijl die allemaal het motto ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ dragen?” Hij voegt eraan toe: “Geen enkel concept is verder verwijderd van gelijkheid dan dat van een monarchie”. Hij verwerpt het idee dat “geboren worden in de juiste familie je speciaal bloed geeft dat je boven anderen plaatst.”

Het extreemlinkse parlementslid Alexis Corbiere, van de Partij France Unbowed, twitterde: “Te veel is te veel. De manier waarop bijna alle Franse televisiezenders zijn omgevormd tot een soort koninklijk celebrity magazine begint er grotesk uit te zien.”

Mandela, Stalin, Elizabeth II

In het verleden heeft Frankrijk vlaggen laten zakken ter ere van pausen, Nelson Mandela en de Russische dictator Jozef Stalin. Vorige week vrijdag lieten het paleis op de Élysée en de Parijse ministeries de driekleur op bevel van Macron halfstok hangen. Macron heeft sindsdien een reeks enorm emotionele huldebetuigingen gebracht aan Elizabeth II. Daarbij zei hij dat de koningin “de eeuwigheid vertegenwoordigde” en “de mensen haar “in hun harten hebben gesloten.”

Bovenstaand bericht is voor het overgrote deel overgenomen van The Evening Standard.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.