Fundraiser GoFundMe onder vuur door bevriezen donaties Canadees burgerprotest

Fundraiser GoFundMe onder vuur door bevriezen donaties Canadees burgerprotest

Vorige week reden tienduizenden Canadese truckers naar de hoofdstad Ottowa. De deelnemers van de Freedom Convoy konden rekenen op steun van vele mensen in binnen- en buitenland. Zij deden dat door het brengen van eten en brandstof, maar ook door giften via de donatiesite GoFundMe. Het donatieplatform echter haalde de stekker eruit: ‘De voorheen vredige demonstratie is een bezetting geworden met geweld en andere illegale activiteiten,’ stelde het op haar website.

Zo’n twee weken geleden vertrokken duizenden Canadese truckers naar ’s lands hoofdstad. Daar eisten ze een onmiddellijk einde van de vrijheidsbeperkende maatregelen in het land én een vertrek van de zittende minister-president Justin Trudeau. Ze kregen directe steun ter plekke en bovendien doneerden vele mensen uit binnen- en buitenland via de donatiesite GoFundMe ter versterking en verlenging van de demonstratie.

Vrijdag kondigde het platform echter aan de pot met geld te bevriezen, omdat de vredige demo in de ogen van het bedrijf was ontaard in een onrechtmatige bezettingsactie met gewelddadige kantjes. Donateurs werden aangemoedigd een formulier in te vullen waarmee ze hun geld terug konden krijgen. Het geld van degenen die dat niet binnen twee weken zouden doen, zou worden overgemaakt naar andere goede doelen.

Kwaad bloed

De actie van GoFundMe heeft kwaad bloed gezet bij veel mensen. Niet alleen bij donateurs, die in eerste instantie zelf achter hun geld aan moesten – na kritiek besloot het bedrijf uiteindelijk de donaties automatisch terug te storten aan de gevers. Tech-entrepeneur en rijkste man van de wereld Elon Musk is ook niet te spreken over de werkwijze. Eerder liet hij weten de konvooi te steunen. Nu noemt hij de mensen van GoFundMe ‘professionele dieven’ vanwege het achterhouden van de miljoenen aan donaties.

De actie van GoFundMe wordt breeduit neergezet als politiek gekleurd, waarbij het donatieplatform een dubbele standaard wordt verweten. Fox Business News herinnert haar lezers er bijvoorbeeld aan dat het in 2020 wél een ‘linkse’ bezetting in Seattle promootte. De Texaanse senator Ted Cruz deelt zijn onvrede in dezelfde lijn en wil een gerechtelijk onderzoek: ‘Toen de mensen geld gaven, gaven ze het in vertrouwen dat het geld naar de Vrijheidskaravaan zou gaan, niet naar welke linkse politieke ideologie dan ook die wordt gesteund door GoFundMe en andere bedrijven uit Silicon Valley.

De Canadese ‘public intellectual’ Jordan Peterson vindt het opmerkelijk dat de Amerikaanse Cruz zich inzet (of profileert met, afhankelijk van hoe je het bekijkt) voor de Canadese truckers. De gouverneur Ron de Santis uit Florida bereidt overigens een soortgelijke actie voor als zijn collega-politicus uit Texas.  ‘Amerikanen redden Canadezen van hun eigen regering,’ schrijft Peterson op Twitter.

Hij ziet politieke druk om het platform te beletten de truckers te steunen. Watson, burgemeester van Ottowa, heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen: ‘Het is volledig ontspoord,’ zegt hij over de protesten. De Weltschmerz-volger in Canada Zadek Ramowski spreekt van ‘een lobby vanuit de burgemeester van de hoofdstad, de politiecommissaris en andere hogere ambtenaren om de inzamelingsactie een halt toe te roepen.’

De christelijke inzamelingssite GoSendGo heeft inmiddels de plek van GoFundMe voor een deel ingenomen en al twee miljoen Canadese dollars ingezameld. Met het afkondigen van de noodtoestand worden truckers gesommeerd de stad te verlaten. Hulp aan het protest van de vrachtwagenchauffeurs wordt strafbaar. Trudeau heeft zich al ruim een week niet laten zien en negeert de protesten in de hoofdstad.De komende dagen is het afwachten wat er gaat gebeuren.

Jouw geld

Hieronder laat de Amerikaanse komiek JP Sears weten hoe hij de bedrijfsfilosofie van GoFundMe ziet: “Jij doneert geld voor jouw goede doel, en als al het geld dan bij ons binnen is, bepalen wij of we dat geld geven of niet. Jouw geld, onze keus.”

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.