FvD verliest zaak tegen YouTube

FvD verliest zaak tegen YouTube

De rechtbank van Amsterdam heeft gisteren bepaald dat YouTube twee video’s van het Forum voor Democratie die dit jaar verwijderd zijn niet terug hoeft te plaatsen. De politieke partij had een zaak aangespannen tegen het Amerikaanse techplatform omdat ze het voorval zag als een inbreuk op het vrije debat. Partijleider Thierry Baudet sluit vervolgstappen niet uit.

Aan het begin van afgelopen zomer verwijderde YouTube twee video’s van het Forum voor Democratie. De eerste betreft een campagnebijeenkomst de dag voor de verkiezingen in Diemen, waar hij het coronabeleid van de regering bekritiseert. De tweede gaat om een fragment van een Kamerdebat waar Baudet onder meer spreekt van ‘experimentele injecties’ en ‘griepvariatie’. Ook benoemt hij ivermectine als alternatieve en effectieve behandeling van covid-19.

De eerste video werd 19 juni verwijderd, waarop het account van de partij voor een week geschorst werd. De tweede werd op 15 juli weggehaald. Baudet stapte daarop naar de rechter, die gisteren stelde dat YouTube het recht heeft content te verwijderen die tegen hun beleid ingaat. Het techbedrijf hoeft de video’s dan ook niet terug te plaatsen.

Thierry Baudet laat weten zich niet neer te leggen bij de uitspraak en sluit vervolgstappen niet uit. Op het Twitteraccount van de partij is een reactie van Baudet geplaatst. Daarin motiveert hij zijn rechtsgang en laat weten dat hij vervolgstappen niet uitsluit. “Dit is een inbreuk op de vrije informatievoorziening en YouTube kan het democratische proces niet zomaar op deze manier kortwieken.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.