Gaat coronademonstratie 2 januari door na aankondiging staking ME?

Gaat coronademonstratie 2 januari door na aankondiging staking ME?

De ME zal zondag tijdens de demonstratie tegen het coronabeleid niet aantreden. Ze staken in de aanloop naar de onderhandelingen over een nieuwe politie-cao.

Het Dagblad van het Noorden kwam als eerste met nieuws. Nadat de krant geluiden over een aanstaande staking had opgevangen tijdens de werkonderbreking van de vreemdelingenpolitie in Ter Apel, vroegen ze  vicevoorzitter Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB) om een reactie. Hij bevestigt de staking.

De politievakbonden verwachten de actie nog voor woensdagmiddag officieel aan te kondigen (aanzegging doen), meldt Nu.nl. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP vertelt het nieuwsmedium dat hij niet uitsluit dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een kort geding zal aanspannen om de politiestaking te voorkomen.

De staking zal plaatsvinden in de aanloop naar onderhandelingen over een nieuwe politie-cao. Het structurele personeelstekort breekt politiemensen op, meldden Springer en een collega het dagblad. Volgens de bonden moeten er 18.000 fte bijkomen om het steeds grotere takenpakket van de politie te kunnen uitvoeren op een acceptabele en gezonde manier.  De krant tekent op: “We hebben er geen vertrouwen in dat minister Grapperhaus of politiek Den Haag ons tegemoet gaan komen.”

Journalist Annelies Strikkers zet vraagtekens bij intenties en consequenties van de staking: ‘Ik denk dat we rekening moeten houden met een demonstratieverbod. “Omdat de veiligheid niet gewaarborgd kan worden blablabla”, wordt wel moeilijk handhaven zonder ME.’

Ze krijgt meerdere reacties op haar post, van ‘Dit is gepland, er zal een verbod komen en het leger zal ingezet worden’ tot ‘Waar is die ME voor nodig?! Het is toch een vreedzame demonstratie? Of bedoel je dat er niemand is om het geweld uit te lokken als ze gaan staken?

Ook Blckbx wijdt een tweet aan de berichtgeving met het commentaar: ‘Zondag wordt een gedenkwaardige dag.’

De coronademonstratie zal op zondag 2 januari plaatsvinden in Amsterdam van 13:00 tot 16:00 en starten vanaf het Museumplein. De NOS meldt dat een hoge opkomst verwacht wordt. Halsema heeft bij schrijven van dit artikel nog niet gereageerd.

Naschrift 30 december: Strikkers meldt op Twitter: ‘Uit betrouwbare bron vernomen dat de demonstratie op 2 januari Amsterdam Museumplein verboden is. Gaat vandaag berichtgeving over komen vanuit de gemeente. Ik ga op persoonlijke titel een kopje koffie halen in Amsterdam zondag. Museumplein is een mooie plek.’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.