Gaat het 500-euro biljet in de ban?

Gaat het 500-euro biljet in de ban?

‘Biljetten van 500 euro moeten in de ban’, kopt de Telegraaf vanmorgen.
Binnen de EU moet daarnaast een cash-limiet komen van 5000 euro. Daarvoor pleiten verschillende landen in de EU, waaronder Nederland. Met deze maatregelen moeten illegale praktijken als witwassen en belastingontduiking tegen worden gegaan.

deminissionair minister van financiën Wopke Hoekstra is initiatiefnemer van dit voorstel en werkt hierbij samen met België, Frankrijk, Spanje en Italië. ‘Cash is de slechtst traceerbare vorm van betaling en wordt veel misbruikt in het criminele circuit’ zeggen de bepleiters. Nederland wil daarom dat de Europese Commissie samen met de Europese Centrale Bank het biljet gaat uitfaseren.

Op Twitter reageren veel mensen negatief op het nieuws, al zijn er ook voorstanders.
P.T. Troll: ‘Het is toch een wettig betaalmiddel? Maatregel gaat dus alleen over controle door de overheid.
Willy Wodka: ‘Logisch. Goed dat de overheid notoire belastingontduikers het leven wat moeilijker wil maken.’

Ook is er kritiek op de hypocrisie van de overheid:
Satefut: ‘Wanneer komt er een einde aan de bijbanen en adviesbaantjes van ambtenaren en hoogleraren? Dát zijn de uitstekende adviseurs om zwart geld wit te wassen. NL is nog steeds een belastingparadijs, begin dáár maar eens mee.’

Dat betalingen met cash geld steeds meer ontmoedigd worden, lijkt al langer aan de hand. Voor sommigen geen enkel punt, anderen maken zich duidelijk zorgen over de tendens vanuit de overheid om alles te willen beheersen. Een ander punt van zorg dat raakt aan dit probleem is een dreigende financiële crisis en hyperinflatie. Hierover sprak macro-econoom Edin Mujagic onlangs met Ancilla van de Leest in Blckbx. Het huidige financiële systeem is nooit houdbaar geweest, zegt hij.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.