‘Ieder van hen drong het woud binnen, daar waar de duisternis het dichtst was’ – Queste del Saint Graal

‘Ieder van hen drong het woud binnen, daar waar de duisternis het dichtst was’ – Queste del Saint Graal

‘Aan dit koningshof was het de gewoonte dat er geen maal zou worden geserveerd voordat er iets avontuurlijks was gebeurd. In die dagen kwamen avonturen veel voor, zodat er weinig gevaar bestond dat Arthurs ridders zouden verhongeren. Bij die gelegenheid verscheen de Graal, bedekt met een doek van goudbrokaat.

Hij bleef een ogenblik in de lucht zweven en verdween toen. Iedereen was in een toestand van geestelijke vervoering en Gaiwan, een neef van koning Arthur, stond op en stelde voor dat de aanwezigen een eed zouden afleggen. “Ik stel voor,” sprak hij, “dat we er allemaal op uitgaan om deze Graal op te sporen en hem onverhuld te aanschouwen.”

“Zij stemden met zijn voorstel in. Ze meenden dat het schandelijk zou zijn als ze er als groep op uittrokken. Ieder van hen drong het woud binnen op het punt dat hij zelf had gekozen, daar waar de duisternis in het woud het dichtst was en waar nooit iemand zich een weg had gebaand.”

Westerse geest

Mythenonderzoeker Joseph Campbell citeert in zijn boek ‘Gij zijt DAT’ uit ‘Queste del Saint Graal’. Het geeft volgens hem perfect de ware geest van de Westerse mens weer. ‘Geen gebaande weg, geen platgetreden pad!’ schrijft hij.

‘Want waar een weg of een pad loopt, is dat het pad van iemand anders. Dit is wat de Westerse geest duidelijk onderscheidt van de Oosterse. Zij nemen de verantwoordelijkheid voor het leven van hun discipelen op zich. Zij kennen een interessante uitdrukking: “De vrije wil delegeren.”

Verlangen

De goeroe zegt de leerling waar hij zich op het pad bevindt, wie hij is, wat hij nu moet doen en wat erop moet volgen. Daarentegen vloeit het romantische aspect van de westerse geest voort uit een ongeëvenaard verlangen, een verlangen naar iets dat nog door niemand op aarde is aanschouwd.

Datgene wat nog nooit is gezien, is de vervulling van ons eigen leven, waarvoor geen precedent bestaat. Ons leven is datgene wat nog in het bestaan moet worden geroepen.’

Ingekapseld

Wanneer de avontuurlijke geest op grote schaal zoveel mogelijk wordt vermarkt en ingekapseld door de media, Big Tech, verzekeraars en andere commerciële instellingen, is het moeilijk een eigen pad te bewandelen. Tel daarbij (goedbedoelende) overheidsinstanties op, en men begrijpt dat er een risicomijdende en aangeharkte samenleving ontstaat.

Heldendaad

Commerciële en politieke krachten hebben meer dan ooit de meest verfijnde technologie in handen om je af te leiden, je aandacht te trekken en je voor hen te winnen. Maar er is geen kerk, geen (internet)goeroe en geen peergroep die je op je bestemming kan brengen. Meer dan ooit is het bewandelen van je eigen pad een heldendaad.

Uit: ‘Gij zijt DAT’ van Joseph Campbell, Nederlandse vertaling van ‘Thou Art That’, uitgegeven door Ankh-Hermes in 2003, pagina 55-56.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.