Geen uitweg meer: vaccinatieplicht voor 50-plussers in Italië

Geen uitweg meer: vaccinatieplicht voor 50-plussers in Italië

Iedereen in Italië boven de vijftig jaar moet zich laten vaccineren tegen corona, zo heeft de Italiaanse regering unaniem besloten. De maatregel geldt per direct en voorlopig tot 15 juni van dit jaar. Met de beslissing breidt de vaccinatieplicht zich uit: eerder moesten werknemers in de zorg en leraren al gevaccineerd zijn.

Italië kent samen met landen als Oostenrijk en Griekenland een streng corona-vaccinatiebeleid. Voor werkenden in het algemeen gold al langer de 3G-regel: ze moesten kunnen aantonen dat ze de coronaprik hadden gekregen, waren hersteld van corona of negatief getest. Premier Draghi verklaarde dat de maatregel wordt ingevoerd om de “besmettingscurve af te remmen,” en ook wordt de druk opgehoogd zodat “Italianen die nog niet zijn gevaccineerd dit wel gaan doen.”

Bezorgde burgers zien de beslissing met lede ogen aan en vrezen dat het hier niet bij zal blijven. Ze verwachten dat er later meer leeftijdsgroepen verplicht worden tot vaccinatie. Daarover is tot op heden nog niets bekend. De Italiaanse politicus zei: “We grijpen vooral in bij leeftijdsgroepen die het meeste risico lopen op ziekenhuisopname om de druk op ziekenhuizen te verminderen en levens te redden.”

BBC-journalist Mark Lowen verwijst naar Frankrijk door te schrijven: ‘De regering Draghi schroeft de duimschroeven aan van de ongevaccineerden… Een Italiaanse versie van ‘emmerder’ (pesten, pissig maken, red.) wellicht.’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.