Geheim beraad maatregelen tegen FVD? ‘Achterbakser kan bijna niet’

Geheim beraad maatregelen tegen FVD? ‘Achterbakser kan bijna niet’

Volgens De Telegraaf kwamen meerdere fractievoorzitters dinsdag 22 november bij elkaar om het FvD achter gesloten deuren een halt toe te roepen. Geert Wilders: ‘Achterbakser kan bijna niet.’

Wijlen Pim Fortuyn sprak van een achterkamertjespolitiek van regenten. Thierry Baudet, voorman van het FvD, noemt politiek Den Haag een kartel waar buitenstaanders de kans niet krijgen om er doorheen te breken. De ontmoeting tussen fractievoorzitters die volgens de ochtendkrant vorige week plaatsvond, lijkt een bevestiging van die opvatting.

Liquideren

Of misschien is het beter om te spreken van een volgende fase in een ontwikkeling. Want niet alleen worden bepaalde partijen buiten de deur gehouden, er lijken pogingen gaande om ze in het geheel het gebouw uit te zetten. Te liquideren, zogezegd.

In oktober pleitte BIJ1-politica voor een partijverbod op FvD en eerder deze maand kwam D66 met een wetsvoorstel om het makkelijker te maken politieke partijen te verbieden. De partij stak daarbij niet onder stoelen of banken dat het daarbij FvD in gedachten had.

Niet dat iedereen het daar direct mee eens was, maar het proefballonnetje ging de lucht in en meerdere mensen vlogen graag mee. Dat lieten ze weten via blogs, opiniestukken en kanalen zoals Twitter.

D66 opent aanval op FVD met wetsvoorstel verbod politieke partijen: ‘Maak het makkelijker voor het OM’

Deelnemers

Na de berichten over een geheim beraad (complot!) kwamen de geruchten over het wie en waar op gang. Het genoemde overleg zou op initiatief van Laurens Dassen tot stand gekomen zijn. Zowel vanuit de oppositie als vanuit de regering namen politici er aan deel.

Noch Volt noch Dassen ontkennen de berichten via hun website of Twitter. Van wie is de bron afkomstig? Politiek commentatoren als Tom-Jan Meeus en Joost Vullings houden zich stil. Er zijn wel enkele Kamerleden die benadrukken níet bij de bijeenkomst te zijn geweest.

Geert Wilders reageert ontzet: ‘Ze waren dus afwezig tijdens de stemmingen om in het geniep te praten over het verbieden van FVD. Achterbakser kan bijna niet. En wat een totalitair gedrag van die collega fractievoorzitters: onwelgevallige meningen verbieden. Het nieuwe fascisme zal zich antifascisme noemen.’

 

Alibi

Wilders zijn tweet sluit aan op een eerdere melding van de afwezigheid van meerdere fractievoorzitters. Een aantal van hen geeft aan een alibi te hebben. Joost Eerdmans van JA21 bijvoorbeeld: ‘Daar was ik in elk geval niet bij. Zat op mijn kamer de begroting EZK van die avond voor te bereiden. Misschien goed om voor je zoiets tweet, eerst duidelijk te hebben wie daar bij waren.’

Stichting Jas pleit Lilian Marijnissen vrij. Zij zou op de geruchten gereageerd hebben met: ‘Goedemorgen, ik weet van geen overleg en was daar in ieder geval niet bij.’ De bron van screenshot dat daarbij geplaatst wordt, kon Café Weltschmerz niet verifiëren. Tips zijn altijd welkom.

Openheid

Zo lijkt zich op het ene niveau een spel af te spelen waarbij parlementsleden zich in het geheim beraden op uitsluiting van een politieke partij, terwijl die partij zelf openheid tentoonspreidt.

Een artikel van het NRC onderstreept dat. De krant suggereert dat Baudet en zijn collega Gideon van Meijeren met elkaar overhoop liggen. Wie kijkt naar een aantal uitspraken, kan dat zo uitleggen. Aan de andere kant staat Baudet niet bekend als iemand die zijn woorden op een weegschaal legt voordat hij ze uitspreekt. Het is daarom ook mogelijk dat journalisten (in dit geval Rik Rutten) dankbaar gebruik maken van quotes die de partijleider van het FvD ze in alle openheid aangeeft. De conclusie is wellicht overtrokken: want in welke gezonde organisatie rommelt het per slot van rekening niet af en toe en vallen er nu en dan woorden?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.