Geheime documenten John F. Kennedy blijven nog een jaar in de kast

Geheime documenten John F. Kennedy blijven nog een jaar in de kast

De moord op John F. Kennedy in 1963 is nooit helemaal opgehelderd. Veel mensen willen daarom dat alle documenten rond de aanslag op de oud-president openbaar worden gemaakt. De huidige president Joe Biden laat echter weten dat de gewilde archieven tot 15 december 2022 niet geopend zullen worden voor het grote publiek.

Biden laat middels een verklaring weten dat medewerkers van het nationale archief nog een jaar nodig hebben om de dossiers te voorzien van redactie om ‘aanwijsbare schade’ te minimaliseren. De president geeft aan dat ze sinds 2018 bezig zijn met de correcties en voetnoten.

In datzelfde jaar gaf de vorige president, Donald Trump, duizenden pagina’s rond de dood van Kennedy vrij. Ook hij was echter terughoudend en ging akkoord met het achterhouden van bepaalde  documenten. Hij deed dat onder het mom van nationale veiligheid.

Naast de veiligheidsoverwegingen wijst het statement ook de corona-uitbraak aan als oorzaak voor de vertraging. Lees hier meer over de gang van zaken rond het vrijgeven van informatie rond de moord op de oud-politicus.

Feiten boven tafel

De moord op Kennedy wordt ook wel de moeder der complottheorieën genoemd. Hoewel Lee Harvey Oswald als dader werd aangewezen, is er bij veel mensen twijfel blijven bestaan over zijn betrokkenheid. Dat Oswald twee dagen na de moord op de oud-president zelf werd vermoord, maakt de zaak er niet transparanter op: een belangrijke bron van informatie is er immers niet meer.

Vrijgave van documenten rond de fatale aanslag kunnen van sommige complottheorieën wellicht complotpraktijken maken. Andere ideeën over de toedracht van de moord zullen geen grond meer hebben wanneer nieuwe feiten boven tafel komen. Zover is het dus nog niet. Het is afwachten of, en welke dossiers er eind 2022 worden vrijgegeven.

Kennedy zelf was een groot voorstander van een transparante overheid en persvrijheid. De eerste woorden van zijn beroemde speech uit 1961 luiden: “Het woord geheimhouding is walgelijk in een vrije en open samenleving; en we zijn als volk tegen geheime genootschappen, geheime geloften en geheime procedures.”

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.