‘Genade vermenigvuldigt zich altijd in tijden van vervolging’ – Carlo Maria Viganò

‘Genade vermenigvuldigt zich altijd in tijden van vervolging’ – Carlo Maria Viganò

‘In tijden van vervolging vermenigvuldigt genade zich altijd. Geestelijke blindheid opent zich voor de contemplatie van het Ware en het Goede, en hardheid van het hart smelt in volgzaamheid voor de stem van God.’

Aldus aartsbisschop Carlo Maria Viganò, een van grootste criticasters van de huidige paus. In de jaren ’10 stond hij aan de wieg van een aantal grote schandalen in de katholieke kerk, zoals de Vatican Leaks. Zijn brieven zijn op vele plekken op het internet te lezen en gaan over zaken zoals de Nieuwe Wereldorde, de Canadese Vrijheidskaravaan en de Great Reset. Hij beperkt zich dus niet tot de Bijbel of puur kerkelijke aangelegenheden.

Viganò Tapes

De passage waarmee deze Ziel op Zondag opent, zijn afkomstig van het (voorlopig) laatste deel van de Viganò Tapes. Dat gaat om een serie van achttien vragen die aan de bisschop zijn voorgelegd.

De laatste vraag luidt als volgt: ‘Afgezien van de pandemie, de vaccins, het gezondheidspaspoort, zijn veel katholieken bezorgd over het lot van degenen die vasthouden aan de oude mis. Wat kun je zeggen over het lot van die gemeenschappen en de oude manier van gebed in de katholieke kerk? Veel mensen maken zich daar ernstig zorgen over.’

Vervolging

‘Ik dring er bij de gelovigen op aan om deze priesters (die de mis nog op de traditionele manier uitvoeren) met dankbaarheid te verwelkomen en te helpen, en moedig hen aan om niet toe te geven in het aangezicht van vervolging. Ik nodig de gelovigen uit om huisaltaren te bouwen, waaromheen ze hun broeders in het geloof kunnen verzamelen om zich te voeden met het Brood der Engelen.’

Brullende leeuw

Wie benieuwd is naar zijn volledige antwoord, en waarom de oud Apostolisch Nuntius (vertegenwoordiger van de paus) in de Verenigde Staten spreekt over een ‘brullende leeuw die dreigt met vergelding en excommunicatie maar geen tanden heeft,’ kan op onderstaande link klikken (tekst gaat verder na de link).

The Vigano Tapes #18

Inkeer

De bisschop pleit er voor terug te gaan naar de kernwaarden van de katholieke kerk. De Italiaan spreekt zich uit over zaken zoals het World Economic Forum en vaccins omdat de huidige paus Franciscus in zijn ogen te ver van de traditie is afgeweken. De katholieke kerk moet volgens Viganò tot inkeer komen en de wereldlijke ambities (op het gebied van ‘Inclusive Capitalism’, LHBTQI en dergelijke) van Franciscus vaarwel zeggen.

Afscheiding

De stammenstrijd in de katholieke kerk, de dubbele petten van paus Franciscus, de kritiek van Viganò en een eventuele schisma werden in mei 2022 in Café Weltschmerz uitgebreid besproken. De moeite waard om nog eens na te lezen.

Paus Franciscus: Invasie Oekraïne mogelijk door ‘geblaf NAVO aan de poort van Rusland’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.