Jordan Peterson is een lieverd

Jordan Peterson is een lieverd

Schrijver en theatermaker Michiel Lieuwma ging in zijn podcast ‘Boze geesten’ in gesprek met Berend (The sounds of one hand clapping). Ze spreken onder andere over Jordan Peterson (psycholoog en spreker over culturele en politieke kwesties), documentairemaakster Sunny Bergman en ‘toxische masculiniteit’.

Bergman maakte in 2019 een documentaire over giftige mannelijkheid en bezocht een lezing van Jordan Peterson om de ‘giftige man’ in beeld te brengen. Berend heeft na zijn ontmoeting met het camerateam van Sunny Bergman flink in de put gezeten en schreef haar daarover een uitgebreide brief. Hij realiseert zich na afloop dat hij ‘binnen haar vooraf bepaalde frame overkomt als het tegendeel van wat hij is: een overgevoelige, hypersensitieve, getraumatiseerde jonge man die in het werk van Peterson nieuwe handvatten heeft gevonden om zijn leven op de rails te krijgen.’

‘Sunny stelde hele oppervlakkige en manipulatieve vragen. Ik had het idee dat ze erop hoopte dat mensen uitspraken deden die haar beeld bevestigden’ zegt Berend.

Lieuwma en Berend merken op dat het beeld dat over Peterson in de media wordt geschetst op zijn zachtst gezegd niet overeenkomt met de werkelijkheid. Zo wordt Peterson in de media vaak omschreven als een gevaarlijke man met extreemrechtse denkbeelden. Ironisch genoeg verdiepte Peterson zich decennia lang in de psychologsiche mechanismen achter het ontstaan van totalitaire regimes vanuit het ideaal om totalitair denken te herkennen en voorkomen. Voor Berend en vele andere jonge mannen is Peterson juist een inspirerend vaderfiguur vol empathie en compassie.

De uitgebreide podcast kun je terugluisteren via Youtube of via Spotify

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.