Lichte prijsstijging maar geen verdubbeling energierekening

Lichte prijsstijging maar geen verdubbeling energierekening

‘De prijsverhoging op de gasmarkt lijkt minder drastisch uit te pakken dan eerder gevreesd,’ meldt de NOS. De gasprijzen zijn hard gestegen vanaf dit najaar en veel bedrijven en consumenten vrezen daarom de eindafrekening van hun energieleverancier. Die vrees blijkt in veel gevallen ongegrond.

De NOS deed onderzoek onder twee energiebedrijven die samen een groot deel van de Nederlandse markt in handen hebben. De omroep concludeert dat de prijzen weliswaar stijgen maar dat de impact waarschijnlijk veel minder dramatisch zal zijn dan veel Nederlanders voorzien.

Het grootste deel van de energiebedrijven stelt de tarieven twee keer per jaar vast: op 1 januari en en op 1 juli. De eerste december moeten bedrijven de prijzen bekend maken. Normaal gesproken is dat nieuws dat aan de meeste mensen voorbij gaat. Gezien de grote stijging echter van de gasprijzen die twee maanden geleden begon, zijn veel mensen nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op de markt en wat dat voor hen betekent.

De energiebedrijven zien een stijging van zo’n 60 euro per maand voor een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 1500 m3 gas en 3300 kWh elektriciteit verbruikt. De overheid geeft echter aan de burger tegemoet te komen door een verlaging van de energiebelasting. Door die geste zal de rekening minder hard stijgen. De energiebedrijven verwachten een stijging van 20 a 25 euro per maand.

Vergelijken

De bedrijven geven aan dat de voorspellingen altijd gepaard gaan met onzekerheid: veel hangt af van de ontwikkelingen in de internationale gasmarkt in de nabije toekomst. Ook kunnen ze niet voorzien hoe kleinere bedrijven op de markt hun tarieven zullen samenstellen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders hoeft op korte termijn weinig te vrezen van de schommelende prijzen: zij hebben een vast contract afgesloten. Ruim veertig procent van de Nederlanders echter heeft een variabel contract afgesloten. Zij wachten de nieuwe prijzen met spanning af.

Joce Donat van de Consumentenbond geeft via de NOS advies aan de mensen die zoeken naar een nieuwe energieleverancier: ‘Eerst de nieuwe tarieven afwachten en dan vergelijken en nog eens vergelijken. En dan een keuze maken.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.