Gouverneur van Oklahoma roept een halt toe aan ‘non-binaire’ geboorteakten

Gouverneur van Oklahoma roept een halt toe aan ‘non-binaire’ geboorteakten

Kevin Stitt’s nieuwe mandaat beveelt het Oklahoma Department of Health (ODH) om per direct te stoppen met het wijzigen van geboorteakten die in tegenstrijd zijn met de wet van de staat. Ook dient het ODH de vermelding over de optie om je geboorteakte te wijzigen van haar website te verwijderen (The Hill).

De Republikeinse gouverneur drong er verder bij de staatswetgever op aan om ‘onmiddellijk’ een wet aan te nemen die, voor zover nodig, verduidelijkt dat veranderingen in geslacht of ‘gender’ op een geboorteakte, of een aanduiding van ‘non-binary’ in strijd is met de wet van Oklahoma.

Het mandaat van Stitt verwees naar een schikking die de gezondheidsafdeling heeft ingevoerd, op grond waarvan de instantie verplicht is “geboorteakten te wijzigen op een manier die niet is toegestaan ​​​​onder de wet van Oklahoma.”

Volgens het lokale NBC-filiaal KFOR heeft Kit Vivien Lorelied, die zich identificeert als niet-binair, in augustus 2020 een federale rechtszaak aangespannen tegen de gezondheidsafdeling. Dit was nadat de afdeling haar verzoek om een ​​naam en geslachtsverandering op hun geboorteakte in Oklahoma in december 2019 had afgewezen.

Bij de afwijzing van het verzoek zei het bureau dat zij de naam Lorelied kon veranderen, maar dat het veranderen van haar geslacht naar niet-binair geen optie was. Als onderdeel van de schikking heeft de afdeling vorige maand toch een niet-binaire geboorteakte afgegeven aan Lorelied (The Oklahoman). Het bureau stemde er ook mee in om zijn website binnen 30 dagen na afgifte van hun geboorteakte bij te werken, om aan te geven dat het nu op gerechtelijk bevel geboorteaktes zal uitgeven met het label geslacht “X”, aldus de krant.

Stitt veroordeelde deze actie eind oktober en zei: “Ik geloof dat mensen door God zijn geschapen om man of vrouw te zijn. Punt uit. Niet-binair geslacht bestaat niet en ik veroordeel de vermeende OSDH-gerechtelijke schikking waarop besloten is door malafide activisten die handelden zonder de juiste goedkeuring”.

In een verklaring aan The Hill zei het Oklahoma State Department of Health dat het “zich inzet voor het dienen van de burgers van Oklahoma bij het handhaven van de integriteit van vitale gegevens”.

Volgens het Movement Advancement Project kunnen inwoners van vijftien staten hun geboorteakte markeren met mannelijk, vrouwelijk of “X”-geslacht. Vierentwintig staten en het District of Columbia geven nieuwe geboorteakten uit zonder geslachtsaanpassende operatie of gerechtelijk bevel.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.