Griepprik kinderen moet ouderen beschermen

Griepprik kinderen moet ouderen beschermen

Kinderen inenten tegen de griep kan ouderen beschermen. Dat is het idee van hoogleraar gezondheidseconomie Maarten Postma. Hij legt uit dat wanneer kinderen beschermd zijn tegen de griep, zij ook geen ouderen kunnen besmetten. Daarmee wordt het aantal ziekenhuisopnames beperkt, de zorg ontlast en de kosten teruggedrongen, zo stelt hij.

De Telegraaf sprak naast Postma ook met Ted van Essen van de Nederlandse Influenza Stichting. ‘Een griepepidemie kunnen de ziekenhuizen niet aan als er ook weer corona-uitbraken zijn,’ meent hij. Door het uitblijven van een serieuze griepgolf vorig jaar zijn mensen nu extra kwetsbaar voor een hernieuwde kennismaking met de seizoenskwaal. De ongerustheid over overbelaste medische voorzieningen zorgden voor het plan om ook op griep te testen. Met een en dezelfde test zouden zowel corona als de influenzagriep zijn op te sporen. Lees daar hier meer over.

Het argument van Postma en Van Essen klinkt voor sommigen plausibel, maar de reacties zijn overwegend negatief. Het idee dat kinderen plotseling een vaccin moeten nemen om een op het oog normaal verschijnsel als de seizoensgriep te onderdrukken, valt bij veel mensen verkeerd.

Tweede Kamerlid voor de BoerBurgerBeweging ziet de logica niet.’Zullen we gewoon flink investeren in de zorg? Misschien is dat een beter idee,’ schrijft Caroline van der Plas op Twitter.

Wybren van Haga, Tweede Kamerlid voor Belang van Nederland: ‘Weerzinwekkend. Eerst mocht je corona niet met griep vergelijken en nu gaan we alle kinderen een griepprik geven om de zorg te ontlasten. Bureaucratische angsthazen versus gezond verstand en natuurlijke immuniteit.

Marianne Zwagerman, opiniemaker en columnist voor De Telegraaf, reageert op Twitter: ‘Nog even en kinderen worden zonder immuunsysteem geboren.

Ex-Weltschmerzer en podcastmaker Jorn Luka geeft een extra dimensie aan de discussie: ‘Griepprik ook voor kinderen en mrna techniek nu ook in de griepprik. Wie het nu nog niet ziet verdient het om een robot te worden.’ Vlogger en jurist Sietske Bergsma reageert daarop door naar de bron van zijn bewering te verwijzen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.