Grijze haren: hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af? – Chinese geneeskunde

Grijze haren: hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af? – Chinese geneeskunde

Het is niet zo gek om in deze tijd grijze haren te krijgen. Het moderne leven was vaak al stressvol, en alle crises van nu gooien er nog een  schepje bovenop. Helaas kan een leven met te veel druk op de ketel ertoe leiden dat je vroeger grijs wordt dan nodig. Je kunt die grijze haren eruit trekken, maar dat is niet zo’n goed idee. Net als verven met een chemisch goedje. Ook dat is uiteindelijk niet goed voor je haar en hoofdhuid. Wat kun je wel doen? Dit artikel gaat over grijze haren, gezien vanuit de traditionele Chinese geneeskundehoek (TCM – traditional Chinese medicine). Ervaren therapeut Shu Rong geeft haar visie hoe grijze haren ontstaan, en belangrijker: ze deelt haar adviezen die kunnen helpen om de natuurlijke kleur van je haar te herstellen.

Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde wordt je haar gezien als een manifestatie van de gezondheid van je bloed. Verder beïnvloedt qi – onze levensenergie – volgens TCM de kleur van je haar. Hoeveel qi we hebben hangt ondermeer van ons voedingspatroon af. Qi en bloed zullen eerst al onze organen en weefsels van energie en voeding voorzien. Onze haren komen pas aan het einde van de rit aan bod. Voor ons lichaam is de verzorging van het haar in feite een sluitpost. Dus: als de Qi- en bloedcirculatie onvoldoende zijn, dan kan haar uitvallen, dun worden én grijs worden. Ook emoties en zorgen bezorgen ons trouwens grijze haren. Verder spelen onze nieren een rol, omdat zij de hersenen van energie voorzien.

Voor vrouwen is het normaal dat haar op hun 42ste grijs wordt , voor mannen op hun 48ste, zo zegt Rong. “Echter, dit grijs worden kan ook later in je leven gebeuren. Hiervoor is het belangrijk ten eerste dat je nieren goed functioneren en ten tweede dat je weet hoe je je haren het beste kunt onderhouden.”

Er zijn drie hoofdredenen waarom mensen heden ten dage eerder grijze haren krijgen:

 1. Een blokkade van nierenergie.
 2. Ongezonde gewoonten, zoals roken, drinken, overeten van vet, zoet of scherp eten, laat naar bed, en andere gewoonten die oververmoeidheid, bezorgdheid en depressie in de hand werken.
 3. Ziekten aan nieren, lever of milt.

Locatie van het grijze haar is een reflectie van de gezondheid van interne organen:

 1. Zit het grijze haar boven het voorhoofd, dan wijst dat op stoornissen in de milt of maag. Dat uit zich in: te veel piekeren, obstipatie, diarree of gebrek aan eetlust.
 2. Wordt het haar bij de tempels grijs, dan speelt mogelijk een oververhitte lever en galblaas. Dit kan te maken hebben met het thema besluitvorming. Mensen die hard moeten nadenken en moeilijke beslissingen moeten nemen, krijgen vaak grijs haar bij de tempels.
 3. Grijze haren op het achterhoofd kunnen komen door een tekort aan qi in de blaas of nieren. Dit wijst volgens Rong vaak op chronische aandoeningen. Dit vraagt in haar ogen om speciale aandacht.

Drie simpele adviezen vanuit TCM om je natuurlijke haarkleur terug te krijgen:

 1. Zwart sesamzaad kan helpen, al heb je wel geduld nodig om resultaat te bereiken. Twee jaar lang zwart sesamzaad toevoegen aan je voedingspatroon kan er volgens Rong voor zorgen dat je originele haarkleur terugkomt.
 2. Verse gember bevordert de bloedcirculatie van het haar en bevordert haargroei. Masseer 1 keer per week wat rauwe gember op de plek waar grijze haren groeien. Doe dit niet vaker en doe dit ook niet als het grijze haar overal groeit.
 3. Dagelijks je haren kammen bevordert de bloedcirculatie en is effectief om grijs haar te verbeteren. Rong adviseert om een natuurlijke borstel te gebruiken, gemaakt van hout, hoorn of jade. Dat is dan misschien nog eens de investering waard.

Voor haaronderhoud raadt Rong aan:

 • Trek de grijze haren niet uit je hoofd.
 • Gebruik alleen natuurlijke haarkleurmiddelen, als je je haar kleurt.
 • Eet voeding die rijk is aan nutriënten.
 • Eet voeding die de lever en nieren ondersteunen, zoals zwarte bonen, zwarte sesamzaden, walnoten, cashewnoten en pinda’s.

Bron: www.theepochtimes.com

In deze blog vind je ook een westerse visie op grijze haren en nog meer adviezen om je haar gezond en ‘op kleur’ te houden.

Meer informatie over gembermaskers

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.