Groeiende organisatie ‘Stop Having Kids’ roept op tot een einde aan menselijke voortplanting

Groeiende organisatie ‘Stop Having Kids’ roept op tot een einde aan menselijke voortplanting

‘Stop Having Kids’ is een Amerikaanse organisatie die mensen aanspoort om geen kinderen te nemen. De organisatie verwierf lokale bekendheid met billboards die in de omgeving van Portland werden geplaatst, maar verspreidt zich nu naar andere steden in het hele land.

Ashley Riddle, woordvoerster van Stop Having Kids, vertelde de Willamette Week dat de groep een “antinatalistische” groep is en een “collectieve bevrijdingsbeweging” is die tegen elke menselijke vorm van voortplanting is. De billboards zijn mogelijk gemaakt dankzij anonieme donateurs. “Het was wat moeilijk om een ​​bedrijf te vinden dat hiermee door wilde gaan”, zei Riddle. “[Bedrijven] leken er helemaal voor te zijn, en toen reageerden ze niet meer.”

Volgens de website van Stop Having Kids is de keuze om je niet voort te planten een manier om te laten zien dat je echt om anderen geeft. De groep roept op tot het normaliseren en destigmatiseren van sterilisatie en abortus, en beweert dat het wreed is om kinderen op de wereld te zetten zoals die nu is. Redenen om geen kinderen te krijgen variëren van verouderde, ontkrachte beweringen – van het idee dat er al genoeg mensen zijn – tot het idee om geboorteafwijkingen te voorkomen.

En hoewel de groep haar hoofdkantoor in Portland heeft, groeit de groepering. Er worden nieuwe thuishavens gevormd in steden als Houston en Boulder, waar de Facebook-pagina van de groep ook belangstelling meldt van steden als San Francisco en New York City. De groep houdt zich regelmatig bezig met nieuwe manieren te vinden om zo het hele land te bereiken. Zo bezocht de organisatie recentelijk SXSW in Austin, Texas, om ook daar haar anti-kindboodschap te verspreiden.

Een volgeling twitterde sentimenten die deden denken aan de regels van Agent Smith in “The Matrix” -dat kinderen “vreselijke dingen” zijn en een “virussen” en “bacteriën” zijn die onze hulpdiensten verbruiken. De volgeling beweerde ook dat seks niet “ontworpen” was voor reproductie, maar voor “FUN”.

Bevolkingsgroei?

Buiten de Verenigde Staten zijn er ook andere, soortgelijke groepen actief. Spencer Rocchi, een Canadese leraar, richtte The Birthstrike Movement op en gelooft dat het hebben van kinderen een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ is.

Het argument dat de wereld overbevolkt is, is niets nieuws, maar hoewel het lang geleden werd ontkracht, blijft het aan geloofwaardigheid winnen. Velen blijven geloven dat bevolkingscontrole nodig is, waar peilingen hebben uitgewezen dat een groot aantal Amerikanen vindt dat de bevolking te snel groeit. De realiteit is echter precies het tegenovergestelde:

In de Verenigde Staten ligt het aantal sterfgevallen bijvoorbeeld op een recordhoogte, terwijl het aantal geboorten het laagst is sinds 1986, met een totale bevolkingsgroei op het laagste in meer dan 100 jaar – en de enige reden waarom het toen zo laag was, was vanwege de Spaanse Grieppandemie.

Bovendien zit bijna de helft van de landen in de wereld onder de zogenaamde vervangingsratio, wat betekent dat de bevolking afneemt en niet groeit.

Uit een Yale Global-rapport blijkt dat 50 jaar geleden slechts zes landen vruchtbaarheidscijfers hadden die onder het vervangingsniveau lagen, terwijl dit nu een recordhoogte is van 83 landen. En dit kan verwoestende gevolgen hebben; wanneer er meer ouderen zijn dan jongeren. De economie lijdt eronder, sociale netwerkprogramma’s komen onder druk staan ​​en er zijn niet genoeg jonge mensen om voor ouderen te zorgen naarmate ze ouder worden. Dit, in combinatie met het streven van veel landen naar het legaliseren van hulp bij het sterven, zal waarschijnlijk niet leiden tot een hoopvolle toekomst voor de vergrijzende bevolking.

In de praktijk

Japan, vaak beschreven als een “demografische tijdbom” vanwege de lage vruchtbaarheidscijfers van het land, is een casestudy van hoe dit er in het echte leven uitziet. Na decennia van lage vruchtbaarheidscijfers verdwijnen hele dorpen wanneer ouderen sterven, terwijl jongeren moeite hebben om werk te vinden. De ouderen die overblijven, hebben intussen niemand om voor hen te zorgen.

Een ander document, van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), wees erop dat de bevolkingsafname regeringen nu al dwingt de pensioenleeftijd te verhogen, een trend die zich zal voortzetten naarmate de vruchtbaarheidscijfers dalen. En zoals professor Ibrahim Abubakar van het University College London aan de BBC vertelde, zal het verlies van bevolkingsgroepen die niet de ouderen kunnen ‘vervangen’ als ze sterven, verwoestend zijn.

“Om succesvol te zijn, hebben we een fundamentele heroverweging van de mondiale politiek nodig”, zei hij. “De verdeling van de bevolking in de werkende leeftijd zal cruciaal zijn om te bepalen of de mensheid bloeit of verdort.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.