“Groepje zelfzuchtige mannen niet machtiger dan boeren in Nederland”

“Groepje zelfzuchtige mannen niet machtiger dan boeren in Nederland”

“Een groepje pathetische, zelfzuchtige mannen is niet machtiger dan al die mensen die het huis van de president in Sri Lanka hebben overgenomen, of de boeren die in verzet zijn gekomen in Nederland.” Dat en veel meer zegt wetenschapper en landbouwactivist Vandana Shiva in gesprek met Russell Brand.

De voedselvoorziening staat onder druk. Er zijn mensen die dat wijten aan de oorlog aan Oekraïne, maar volgens Shiva moeten we kijken naar een netwerk van megacorporaties, miljardairs en hun belangen. De landbouwgigant Cargill is een voorbeeld. “Doordat zij een overeenkomst hebben afgedwongen die hen toestemming gaf om hun producten daar te dumpen, is Afrikaanse landen het recht ontnomen zelf hun voedsel te produceren. Daarom lijden ze honger.”

Sri Lanka en Nederland

Cargill is er een. Monsanto een ander. En wat te denken van Nestlé, Coca-Cola of Pepsi? “Zij hebben de Overeenkomst ten aanzien van Sanitaire en Fytosanitaire maatregelen van de Wereld Handels Organisatie (WTO) opgesteld. Daarmee hebben ze gezond eten een halt toegeroepen en ons ziekmakend eten opgedrongen.”

En wat gebeurt er dan? “De bedrijven hebben de regels opgesteld, die hebben de miljardairs gecreëerd, en zij regeren de wereld nu.” Maar, stelt ze optimistisch: “Een groepje pathetische, zelfzuchtige mannen is niet machtiger dan al die mensen die het huis van de president in Sri Lanka hebben overgenomen, of de boeren die in verzet zijn gekomen in Nederland.”

Kolonisatie

Dat en meer (de transformatie naar een gezondere en meer duurzame landbouw bijvoorbeeld) is terug te vinden in onderstaand filmpje. Haar oproep: maak je vrij van de kolonisatie van de geest. Laat je niet uit elkaar spelen door een klein groepje mensen dat de touwtjes in handen heeft. Bevrijd je van het mantra van machteloosheid dat ons is ingeprent.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.