“Grootste corruptie uit geschiedenis”: openbaar aanklager EU doet onderzoek naar Europese vaccindeal

“Grootste corruptie uit geschiedenis”: openbaar aanklager EU doet onderzoek naar Europese vaccindeal

“De verkrijging van 4.5 miljard vaccins (…) is ongetwijfeld de grootste corruptieaffaire  uit de geschiedenis van de mensheid.” Europees parlementslid Mislav Kolakusic richt zijn pijlen op Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Hij wil weten wat zich tijdens de deal heeft afgespeeld tussen haar en Pfizer. De openbaar aanklager van de EU zal de zaak nu nader onderzoeken.

In een veelbekeken video maakt de Kroatische politicus en oud-rechter op 12 oktober duidelijk wat er aan de hand is. Of misschien beter gezegd: wat er aan de oppervlakte moet komen. Want de onderhandelingen liepen op het moment dat er nog “absoluut geen bewijs was van de effectiviteit, en vooral niet van de schade van het product.”

Duister

Eind 2022 is er nog steeds een groot gebrek aan data en openheid. “Niemand ter wereld, op misschien een of twee mensen na, weet wat er in de producten zit.” Regeringen tasten nog in het duister. Zo’n grote kostenpost, maar vooral zo’n grote impact op het welzijn van Europese burgers, terwijl regeringen, Europese parlementsleden en -agentschappen nog in het duister tasten. Ook de Europese COVID-commissie wacht nog op medische data.

Kortom, de hele gang van zaken wordt omgeven door geheimen en patenten. Hoe kan dat? “Het gaat hier om corruptie,” beweert Kolakusic. En niet zo’n klein beetje ook, hij vermoedt dat het gaat om “de grootste corruptie affaire uit de geschiedenis van de mensheid.” Von der Leyen moet openheid geven, meent de Kroaat samen met tien andere Europees Parlementsleden.

Ter verantwoording

Een dag na zijn oproep postte hij een vervolg. Hij vroeg om beëindiging van de contracten en sprak van nepvaccins. “Iedereen die gelogen heeft dat het vaccin de verspreiding van het virus tegen zou houden, moet ter verantwoording worden geroepen.” Hij had munitie voor zijn aanval, Pfizer had namelijk net toegegeven dat hun vaccins de verspreiding van het coronavirus nooit hebben kunnen stoppen.

Op 14 oktober laat Kolakusic weten dat de openbaar aanklager van de EU een onderzoek zal instellen. ‘Ik roep op tot een onafhankelijk onderzoek zonder enige politieke beïnvloeding,’ schrijft hij. De Europese aanklager meldt bij wijze van uitzondering – ‘vanwege de extreem grote publieke belangstelling’ bezig te zijn met onderzoek naar de aanbesteding van vaccins.

Mislav Kolakusic

Europees parlementslid Mislav Kolakusic neemt zijn taak als publiek vertegenwoordiger serieus en is niet bang om ‘de macht’ aan te spreken. Eerder al las hij Justin Trudeau de les toen de Canadese premier het Europees parlement bezocht. Daarnaast waarschuwt hij voor de grootste investeringsfondsen ter wereld zoals BlackRock en Vanguard. Beide voorvallen zijn bij Café Weltschmerz aan bod gekomen.   ‘de macht’laat vaker van zich horen

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.