Duizenden films en series als oorlogspropaganda: “Mensen realiseren zich niet hoe groot deze hele operatie is”

Duizenden films en series als oorlogspropaganda: “Mensen realiseren zich niet hoe groot deze hele operatie is”

“We hebben een direct lijntje met het Pentagon.” De Amerikaanse regisseur Michael Bay zegt het in de documentaire Theaters of War met een knipoog. Maar de man achter films zoals Armageddon, Transformers en Pearl Harbour kent de waarheid achter zijn kaskrakers.

Het beelddocument van Roger Stahl laat zien hoe het Amerikaanse militair-industriële complex een grote vinger in de pap heeft in de totstandkoming van duizenden films en series.

“Noem het censuur, noem het propaganda… het is het allemaal.” Aldus Oliver Stone, de man achter films zoals (anti-oorlogsfilm) ‘Platoon’, ‘Wall Street’ en ‘Snowden.’ Hij heeft het over het onderwerp dat Theaters of War aansnijdt. Namelijk het Pentagon dat militaire bases beschikbaar stelt aan filmploegen, defensiemedewerkers die aan scripts sleutelen en CIA-personeel dat nadenkt over plots, frames en narratieven. In de docu van de Media Education Foundation komt het allemaal aan bod.

Good guys

“Top Gun misschien, Black Hawk Down, een paar Marvel-films… nee, mensen realiseren zich niet hoe groot en systemisch deze hele operatie is.” Volgens politicoloog en filmwetenschapper dr. Matthew Alford van de universiteit van Bath is er sprake van een gigantische mediamachine die oorlog propageert en de rol van de VS als good guy cultiveert. Acteurs zoals Tom Cruise (de eerste en tweede Top Gun bijvoorbeeld ) zijn daarin de personificatie van helden die vechten voor volk en vaderland, vrijheid en democratie.

Win-win

Wie wil weten wat de motieven zijn voor de samenwerking tussen Hollywood en het Amerikaanse ‘veiligheidsapparaat’ (denk aan de CIA, NSA, FBI) heeft aan de docu een goed startpunt. Werkt het Pentagon mee met Hollywood of andersom? Is het een win-win situatie? Wat is de achterliggende boodschap van mijn favoriete actiefilm?

Van Tom Cruise naar Sacha Baron Cohen

Ter aanvulling: journalist Alan Macleod schreef de laatste maanden een paar artikelen over de dubbele rol van ‘de Amerikaanse oorlogsmachine.’ Zijn stukken zitten vol verwijzingen naar gerelateerde studies van journalisten en wetenschappers.

Volgens Macleod onderhoudt niet alleen Elon Musk innige banden met verschillende overheidsorganisaties zoals de NSA en de CIA. Ook acteurs zoals Sacha Baron Cohen (zie voor samenvatting het artikel van Café Weltschmerz hieronder) en Tom Cruise spinnen volgens hem garen bij de belangen van het Amerikaanse leger en aanverwante organisaties.

 

Sacha Baron Cohen: anarchistische comedian of Mossad-propagandist met banden CIA en Pentagon?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.