Here we go again: Oeganda kondigt ‘ebola-uitbraak’ aan

Here we go again: Oeganda kondigt ‘ebola-uitbraak’ aan

Het ministerie van Volksgezondheid van Oeganda heeft het eerste ‘dodelijke geval van ebola’ in de Oost-Afrikaanse natie in drie jaar aangekondigd, waarbij een ‘uitbraak’ van een zeldzame stam van het zeer besmettelijke virus in het centrale district van Mubende is aangekondigd.

Het slachtoffer was een 24-jarige man, die symptomen van het virus vertoonde en later stierf, zei Diana Atwine, de vaste secretaris van het ministerie, dinsdag tijdens een persconferentie.

“De patiënt had hoge koorts, diarree en buikpijn, en braakte bloed voordat hij stierf”, voegde ze eraan toe.

“We willen het land laten weten dat we met een uitbraak van ebola te maken hebben, wat we gisteren hebben bevestigd”, zei Atwine.

Volgens het Afrikaanse kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondergaan acht mensen met vermoedelijke gevallen van “de relatief zeldzame Sudan-stam” momenteel een behandeling in een ziekenhuis in Mubende.

“Oeganda is geen onbekende in effectieve ebolabestrijding. Dankzij haar expertise is er snel actie ondernomen om het virus op te sporen, en we kunnen op deze kennis rekenen om de verspreiding van infecties een halt toe te roepen”, zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO Afrika, in een verklaring.

Oeganda meldde voor het laatst een uitbraak van de Sudan-stam in 2012. Het werd ook ‘getroffen’ door de Ebola Zaïre-stam in 2019, waarbij op dat moment ten minste vijf mensen stierven aan de ziekte.

Ebola werd in 1976 voor het eerst vastgesteld in de Democratische Republiek Congo (toen Zaïre), dat grenst aan Oeganda, en heeft sindsdien ongeveer 15.000 mensen op het Afrikaanse continent gedood.

De ‘vaak dodelijke virale hemorragische koorts’ zou zich verspreiden onder mensen via lichaamsvloeistoffen. De natuurlijke gastheren van ebola zouden vleermuizen zijn..

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.