‘Het lijkt op verzet tegen onze wereld maar…’

‘Het lijkt op verzet tegen onze wereld maar…’

‘Ik wil dat de schellen van onze ogen vallen. Ik wil dat we zien dat wat kinderen doormaken te maken heeft met het vinden van een plek in deze wereld. Een plek waar ze hun roeping vinden. Ze proberen twee levens te leven. Aan de ene kant leven ze met een spirit die ze bij geboorte hebben meegekregen en met zich meedragen. Aan de andere kant is er het leven in de wereld, de plek waar ze zullen leven, met de mensen die ze daar ontmoeten.

De roep van de bestemming klinkt luid en aanhoudend en is net zo veeleisend als welke ‘corrigerende’ stem van de buitenwereld dan ook. De roeping toont zichzelf in koppigheid en driftbuien, in verlegenheid en periodes van terugtrekking. Het lijkt misschien op verzet van het kind tegen onze wereld, maar het is een bescherming van de wereld waar het vandaan komt en die het met zich meedraagt.’

Uit ‘The Soul’s Code’ van James Hillman.

Bestemming

Duizenden boeken zijn er geschreven over lot en bestemming. Het lijkt wel alsof mensen massaal op zoek zijn naar iets dat bij hen past, een levenspad dat bij ze hoort. Dat ze proberen gehoor te geven aan een roeping waarvan de klank enkel nog vaag op de achtergrond natrilt.

Wie geen steun vindt in de literatuur, geen lessen herkent in Griekse mythen, Bijbelse verhalen of klassieke romans, probeert veelal hulp te putten uit moderne zelfhulpboeken. Of legt alle boeken terzijde om in stilte contact te leggen met een innerlijke kern die er al was vóór dit leven en, wie weet, ook erna.

Respect

Zou het niet mooi zijn als die oorspronkelijke kern die we met ons meedragen wat meer beschermd zou worden? Dat is wat Hillman wil zeggen. Vind het kind in jezelf. Als we het contact met onszelf maar niet waren kwijtgeraakt… Het is niet anders. Keer terug, met vallen en opstaan, en koester de momenten dat die andere wereld in jezelf weer even zichtbaar wordt, van zich laat horen, zich kenbaar maakt.

En voor iedereen die een kind tegenkomt, met ze werkt, kinderen heeft: respecteer ze. Heb geduld, geef ze de ruimte. Weet dat ze constant tussen twee werelden leven, en laat ze dat ene niet verliezen: dat ene leven, de ziel die ze meekregen van gene zijde.

Als dat lukt, vindt een kind stabiliteit, liefde, zelfrespect. Het zal niet constant in de buitenwereld op zoek gaan naar waardering en veiligheid. Zo’n kind draagt zichzelf als het ware. Hij gaat met die basis de uitdaging van de wereld aan, en zal het verrijken met zijn unieke talenten en aanwezigheid.

James Hillman

James Hillman was een Amerikaanse psycholoog die vooral in de Jungiaanse psychologie zijn weg vond. Hij schreef vele boeken, gaf les en reisde rond om lezingen te geven. ‘The Soul’s Code’ is een van zijn meest bekende en succesvolle boeken. Bovenstaand fragment is afkomstig uit de editie van 1997, uitgegeven door Bantam Books, pagina 13.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.