Hoe hoog is de prijs van een irisscan?

Hoe hoog is de prijs van een irisscan?

De nieuwe cryptomunt Worldcoin is er voor iedereen. Iedereen die bereid is een irisscan achter te laten. Welke prijs betalen ze daarvoor?

De bedenkers van de nieuwe cryptomunt zijn Alex Blania en Sam Altman. Beiden zijn rijk geworden als tech-ondernemer en gingen op zoek naar een ‘nieuwe munt die wereldwijd eerlijk verdeeld is over zoveel mogelijk mensen.’

Ze zien in cryptotechnologie de mogelijkheid om een nieuwe infrastructuur aan te leggen die alle mensen welvaart zal brengen. De tech-optimisten zijn ervan overtuigd dat nieuwe technologische ontwikkelingen steeds meer werk zullen uitbesteden en een ongekende rijkdom kunnen creëren voor miljarden mensen. Met een digitale wereldmunt zou onder meer een wereldwijd basisinkomen binnen bereik komen. Maar dan moeten zoveel mogelijk mensen meedoen. Omdat nu nog maar drie procent van de wereldbevolking bij cryptomunten betrokken is, zien ze de irisscan als de weg naar snelle deelname van zoveel mogelijk mensen.

Irisscan

Iedereen ter wereld moet gratis een deel van de WorldCoin-taart kunnen opeisen, vinden de oprichters. Door met een irisscan te werken, wordt uitgesloten dat mensen zich meer dan een keer aanmelden voor een stukje crypto. Geen oog is namelijk hetzelfde. Momenteel gaan vele Orbs, mobiele oogscanners, de wereld rond. Reeds 130.000 geïnteresseerden hebben hun irisscan al achtergelaten. Het bedrijf zegt de oogscan zelf niet op te slaan, maar het te koppelen aan een unieke code.

De CEO’s geven aan dat het bedrijf nog in de opstartfase zit en dat uitkomsten onzeker zijn. Ze hopen op meer dan het gebruik van de cryptowallet alleen, zeggen ze tegen nieuwszender CNBC: ‘We zijn op zoek naar ontwikkelaars van apps rond de munt. Dat zien we nu nog niet omdat weinig mensen gebruik maken van crypto. Maar als dat groeit, en je krijgt een netwerk, dan kun je verder bouwen en wordt het heel groot. Dat zie je aan Facebook.’

Omstreden

Hoe hoog is de prijs van een irisscan? Biometrische identificatie brengt fundamentele vrijheden in gevaar en rommelt aan verworven rechten, stelden de European Data Protection Board en de European Data Protection Supervisor begin 2020. Er zijn tot nu toe 130.000 mensen die daar geen boodschap aan hadden of erop vertrouwden dat Worldcoin inderdaad verantwoordelijk met de scans omgaat en ze verwijdert na de eerste registratie.

Wat eerst nog science-fiction was, werd later iets van ver weg, van China bijvoorbeeld. De nieuwste technologieën van lichamelijke identificatie worden echter steeds vaker en ook dichter bij huis ingezet. In Moskou kun je voor de metro betalen met gezichtsherkenning, Limburgse festivals maakten er gebruik van en onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Schotse scholieren met dezelfde techniek konden afrekenen op school. Lees over dat laatste hier meer.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.