Hoe lang houdt Trudeau het nog vol? ‘Onder normale omstandigheden zou hij de week nooit overleven’

Hoe lang houdt Trudeau het nog vol? ‘Onder normale omstandigheden zou hij de week nooit overleven’

Hoe lang houdt Justin Trudeau het nog vol? De Canadese premier kon bij zijn aantreden rekenen op de sympathie van veel landgenoten door zijn vlotte uitstraling en progressieve opvattingen. De problemen stapelen zich echter op voor de man die een van ’s werelds meest strikte coronabeleid doorvoerde. Columnist Brian Lilley: ‘Onder normale omstandigheden zou Justin Trudeau de week nooit overleven.’

Het strenge coronabeleid zorgde voor de eerste serieuze weerstand onder Canadezen. Het gemor van een deel van de bevolking werd een luidruchtig verzet dat vorm kreeg met de Vrijheidskaravaan van Canadese truckers aan het begin van het jaar. De wijze waarop Trudeau daar een einde aan maakte met een noodwet, zorgde voor meer wantrouwen. De minister-president kreeg steeds meer een reputatie van autoritaire leider.

Ter herinnering van de gebeurtenissen in de eerste maanden van 2022 onderstaand artikel.

Waarom de reputatie van Justin Trudeau en Canada aan diggelen ligt

Vaccinatie

Onlangs kwamen er cijfers naar boven van het aantal coronadoden, coronacases en ziekenhuisopnames onder gevaccineerde, geboosterde en ongevaccineerde Canadezen. De cijfers slaan in het nadeel uit van de gevaccineerde burgers. Een nuchtere analyse van de uitkomsten zou eenieder op zijn minst doen twijfelen aan het nut en de effectiviteit van coronavaccinaties.

Iedereen? Trudeau niet. ‘, getuige onderstaande tweet. Hij legt daarin uit dat hij positief is getest voor corona (niet voor het eerst maar al voor de derde keer), maar zich goed voelt omdat hij zijn vaccinaties heeft. ‘Als je ze dus niet hebt gehad, laat je vaccineren- en boosteren als dat kan.’

‘We leven nog steeds in een pandemische realiteit,’ zei  parlementsvoorzitter Mark Holland bovendien onlangs. Dat legitimeert volgens hem een verlenging van een zogeheten ‘hybride parlement’ waarbij de parlementsleden veelal op afstand regeren.

Wapenwetgeving

Naast de cijfers over vaccinaties die het coronabeleid van Trudeau onderuit halen- een beleid dat hij niet bereid is op te geven- zijn er andere zaken die zijn beleid onderuit halen. Zo is er een schandaal rond een schietpartij in Nova Scotia. Terwijl onderzoek naar de toedracht van de tragische gebeurtenis nog liep, werd het onderzoeksteam vanuit de regering onder druk gezet om zo strengere wapenwetgeving door te voeren. Politici negeerden dus officiële regels en protocollen ten gunste van hun eigen agenda.

Censuur

Trudeau is volgens zijn critici bovendien hard op weg een Orwelliaanse samenleving te creëren. Onder zijn leiding huurde de regering voor bijna 40 miljoen Canadese dollars consultants in die ‘handig’ met WOB-verzoeken om konden gaan. Met andere woorden documenten zo goed mogelijk weg konden lakken.

Dan is er nog de wetgeving rond internet- en social mediapublicaties. Het voorstel is recent goedgekeurd in het parlement en zal nu nog door de Senaat moeten worden goedgekeurd. John Carpay, voorzitter van het Justice Centre voor Constitution Freedoms, noemt het ‘een gevaarlijke eerste stap richting overheidscontrole van het internet.’ Het internationale Rebel News is haar licentie als nieuwsmedium alvast ontnomen, met grote gevolgen voor hun financiering, bewegingsvrijheid en vindbaarheid op internet.

 

Normal circumstances?

Hoe lang blijft Trudeau nog in het zadel? ‘Onder normale omstandigheden zouden Brenda Lucki of Justin Trudeau deze week niet overleven,’ schreef columnist Lilley op Twitter. Immers, beiden misbruikten de hierboven genoemde slachting ‘voor het bereiken van politieke doeleinden.’

Het heeft er alle schijn van dat Trudeau door abnormale omstandigheden heeft kunnen wegkomen met een abnormale politiek. Het is de vraag hoe lang hij daar nog mee weg kan komen. Ondertussen lijkt de premier er alles aan te doen om (mogelijke) tegenkrachten de mond te snoeren.

Posterboy

De huidige premier is de zoon van Pierre Trudeau, die meer dan tien jaar premier was en geldt als een icoon in de Canadese politiek. Hoewel niet zo begaafd als zijn vader, kreeg zijn zoon de steun van de bevolking met progressieve ideeën over kansengelijkheid, het klimaat en inclusiviteit. Trudeau was woke nog voordat de term in zwang kwam, zou men kunnen zeggen.

Terwijl zijn landgenoten vielen voor zijn beloften voor Canada was, in de woorden van World Economic Forum (WEF)-oprichter Klaus Schwab, “het halve kabinet van Canada ooit een Young Global Leader” van datzelfde forum. Trudeau was als leider van het land de posterboy. Het is voor sommigen de vraag wanneer de poster van de muur wordt gehaald . Er zijn mensen die dat liever vandaag dan morgen zien gebeuren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.