Hoe te leven in liefde in de hel op aarde: “Een verschrikkelijke schoonheid”

Hoe te leven in liefde in de hel op aarde: “Een verschrikkelijke schoonheid”

Moord, marteling, verkrachting, honger, genocide… corruptie, leugens, machtsmisbruik… Hoe kan men liefde blijven voelen ten midden van zoveel lijden? Of in de woorden van Ram Dass, de oud-hoogleraar psychologie die een spiritueel leider werd: “How to keep your heart open in hell?”

Wie zijn hart open stelt voor al het leed in de wereld, zal bezwijken. Wie zijn hart beteugelt met het hoofd, creëert een kille afstandelijkheid. Het eerste is ondraaglijk, het tweede is onpersoonlijk. Ram Dass (Richard Alpert bij geboorte) zag een dualiteit in de wereld die hij vanuit een Oosters gedachtegoed benaderde. Hij probeerde de dualiteit te ontstijgen en reisde de wereld over om zijn lessen over te brengen. Hoe te leven in een wereld waar continu nieuw leven geboren wordt en liefde ontstaat, terwijl er tegelijkertijd elke 45 seconden een baby overlijdt aan honger? Door te werken aan een staat van non dualisme, was zijn advies. “Als je in een staat van heelheid bent, daar waar alles één is, zijn er geen grenzen.” De wereld der dingen, om het even filosofisch uit te drukken, kenmerkt zich echter door onderscheid. “Als je de plek opzoekt waar de vorm en het vormloze elkaar raken, zie je de verschrikkelijke schoonheid ervan.”

De verschrikkelijke schoonheid, wat wordt daarmee bedoelt? Genoeg om over na te denken, en dat kan met veel plezier door te kijken naar de onderstaande animatie van After Skool– ‘Don’t let School get in the way of your education’. Een paar maanden geleden bracht Café Weltschmerz al een andere educatieve video van After Skool onder de aandacht. Die ging over massavorming. Tot slot: de focus van nieuwsmedia ligt op een kritische benadering van de wereld, op het uitlichten van verschillen en het wijzen op inconsistenties. Het kan geen kwaad af en toe ook een andere benadering te kiezen: “We zijn gefascineerd door woorden, maar we ontmoeten elkaar in de stilte daarachter.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.