Hoekstra legt bommetje onder stikstofbeleid Kabinet: ‘Niet heilig’

Hoekstra legt bommetje onder stikstofbeleid Kabinet: ‘Niet heilig’

Christianne van der Wal ligt al weken in de clinch met boeren vanwege het stikstofbeleid van de regering. Maar het Kabinet stond achter de VVD-minister van Stikstof en Natuur. Tot vanochtend, toen het AD een interview met vicepremier Wopke Hoekstra publiceerde: ‘Als het langer duurt, moet je die tijd nemen.’

“Ik ga niet ontkennen dat het iets met me deed vanmorgen, ik ben ook maar een mens,” aldus Van der Wal in een reactie vanmiddag. Hoekstra, die als CDA-leider van oudsher een grote boerenachterban heeft, is het doel van een gehalveerde stikstofuitstoot in 2030 ‘niet heilig.’ Ongelukkige uitspraken voor premier Mark Rutte, die met zoveel woorden aangaf dat Hoekstra in de ministerraad is teruggefloten.

De coalitiedoelen voor stikstof zijn ongewijzigd, gaf Van der Wal aan na het gesprek van vandaag. Hoekstra laat nog steeds ruimte open voor interpretatie en coulance: “We moeten niet dogmatisch zijn.” De Tweede Kamer komt terug van zomerreces om dinsdag de pikante uitspraken van Hoekstra te bespreken.

Mona Keijzer

Is dit vergelijkbaar met wat oud Tweede Kamerlid Mona Keijzer bijna een jaar geleden deed? Ook zij week toen af van de lijn van de partij en de (demissionaire) regering. Ze zei in september 2021 in De Telegraaf over het coronatoegangsbewijs: “Ik kan het niet meer logisch uitleggen.”

Rutte neemt alvast een voorschot op dat scenario en ziet een uitweg: “Een partijchef die ook in kabinet zit, heeft wat meer ruimte om zich partijpolitiek te uiten dan andere collega’s in het kabinet.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.