Hoera, corona dooft uit! Of is het tijd voor volgende hoofdstuk Great Reset?

Hoera, corona dooft uit! Of is het tijd voor volgende hoofdstuk Great Reset?

Nu de Omikron-variant een weliswaar flink besmettelijk maar onschuldig virus lijkt, klinken de geluiden voor het opengooien van het land een stuk harder. Maar wat voor samenleving zal er dan tevoorschijn komen?

Nee, het is niet gemeten en getest en er is geen peiling aan te pas gekomen. Het is vooral een gevoel. Een gevoel dat het sentiment in de samenleving verschuift en dat beleidsbepalers en gezagsdragers daarin mee gaan. Het gevoel dat Nederland coronamoe is en dat het corona (OMT-)beleid voor een grote groep mensen niet meer geloofwaardig is.

De wens is wellicht de vader van de gedachte, maar zou het zomaar kunnen dat de overheid met de strenge maatregelen die werden afgekondigd vanwege een tandeloze Omikronvariant, het laatste beetje krediet heel snel verspeelt, wat hen nu dwingt om rigoureuze vrijheidsbeperkende aanbevelingen en wetten te versoepelen?

Of is er meer aan de hand?

Normale griep

Neem een paar berichten die de laatste dagen rondgaan. Matthijs Pontier, lijsttrekker van De Groenen Basis Piraten te Amsterdam, twittert twee berichten de wereld in. Hij linkt naar een interview met Sam Brokken, die ervoor pleit om de Omikronvariant “rond te laten gaan als een vlammend vuurtje,” om ook daarmee een “robuuste weerstand te verkrijgen voor voorgaande varianten.” Daarnaast verwijst hij naar het bericht dat Spanje corona zal beschouwen als een ‘normale’ griep.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, schoof onlangs weer aan bij Op1 en verkondigde daar dat het vaccin “niet meer het wondermiddel is.” Tel daarbij op dat hij eind december nog zei dat Covid “peanuts is,” en er lijkt sprake van een wijziging in denken.

Naleving

De kersverse minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz deed al snel een opmerkelijke uitspraak rondom de handhaving van coronaregels. Ze zei onder meer dat ‘naleving meer is wat u en ik ervan maken dat dat de politie er rond moet gaan lopen.’

Wat zegt zo’n uitspraak over de urgentie die gevoeld wordt? Of loopt ze pragmatisch vooruit op de tekorten bij de politie? ‘De politie komt dit jaar bijna 1400 mensen tekort en gaat daarmee een moeilijk jaar tegemoet,’ schrijft de NOS.

Burgerlijk ongehoorzaam met overheidsapp

Hoe het ook zij, vanuit meerdere plekken in Nederland morren eigenaren en medewerkers van winkels, sportscholen en cafés en kondigen ze aan hun toko te zullen openen. In een brief die de provincie Overijssel schreef aan het kabinet vragen ze om opheffing van de lockdown: ‘De huidige koers vinden wij niet langer verantwoord.’ In Deventer poogden 1200 lokale ondernemers middels een petitie hetzelfde te bereiken en ook elders in het land komen burgers en politici in beweging.

Wouter waarschuwt de mensen die denken dat daarmee de Berlijnse muur van de ene op de andere dag zal vallen en iedereen collectief de vrijheid tegemoet kan gaan. Hij schrijft met gevoel voor sarcasme: ‘Komt u zaterdag ook bij ons de regels overtreden? Even lekker burgerlijk ongehoorzaam zijn? Wel even inchecken met je overheidsapp.

Tijdens het schrijven van dit bericht kwam het bericht naar buiten dat een aantal maatregelen vanaf komende zaterdag zal worden teruggedraaid. Niet alleen blijft de horeca nog ‘gewoon’ gesloten, ook gelden er ‘oude’ en ‘nieuwe’ voorwaarden voor een bezoek aan plekken zoals de kapper en de schoenenzaak.

Laten we niet denken dat met elke opening van kapper, universiteit of zelfs café Nederland weer is waar het moet zijn, lijkt Wouter te willen zeggen. Laten we waakzaam blijven: de invoering van 2G is nog steeds niet uitgesloten, Spanje zoekt misschien een eigen uitweg, maar kijkend naar landen zoals Oostenrijk of Canada is het ook niet zo vreemd als ongevaccineerde mensen in Nederland nog meer rechten moeten inleveren.

Hoe het ook zij, de overheid ligt ondertussen heel goed op koers om iedere burger van een Europees digitaal verzekeringsnummer te voorzien waarmee het linken van inkomensgegevens, privé- en openbare gedragingen en gezondheidsgegevens eenvoudig met elkaar worden gelinkt. Volgens journalist Arno Wellens is het over minder dan een half jaar al zover. De coronacrisis is dan wellicht uit het zicht verdwenen, maar heeft de weg tegen die tijd geplaveid voor een verregaande sociaalkrediet-systeem met een nieuwe digitale Europese munt waarmee de burgers de financiële problemen moeten stutten.

Klimaat

De toekomst is onzeker, vooral wanneer die verder weg ligt. Voor de nabije toekomst lijkt het echter niet ondenkbaar dat het klimaat de volgende ‘pandemie’ wordt. Ook daar zijn signalen voor te vinden. De eerder aangehaalde Gommers die corona in vergelijking met het klimaat bestempelde als peanuts, de hype rondom de film Don’t look up‘, en filantropie-miljardair Bill Gates die geen gelegenheid onbenut laat om aan te geven dat er in klimaatverandering een groter gevaar schuilt dan in corona (en andere virussen).

Kritische volgers van het wereldtoneel vrezen dat ons snel verdere restricties wachten met het klimaat als rechtvaardiging daarvoor. Mobiliteit en consumptie zullen worden ingeperkt en gedirigeerd teneinde onder een bepaalde CO2-limiet te blijven. Afgezien van de vraag of de manier van management rechtvaardig en logisch zal zijn, is er nog steeds geen consensus (en die zal er ook nooit zijn zolang er sprake is van echte wetenschap) over de aard en oorzaak van klimaatverandering.

Corona viel iedereen rauw op het dak. Het klimaatnarratief is daarentegen al decennia in voorbereiding. Het is daarom niet ondenkbaar dat weerstand tegen een klimaatpolitiek minder sterk zal zijn dan die tegen het coronabeleid. Het kan  verstandig zijn om de komende tijd alvast de ‘klimaatconsensus’ te onderzoeken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.