Holocaust-overlevende: “Herken de signalen, Auschwitz is niet uit lucht komen vallen”

Holocaust-overlevende: “Herken de signalen, Auschwitz is niet uit lucht komen vallen”

“Herken de signalen, Auschwitz is niet uit de lucht komen vallen.” Het zijn niet de woorden van een politicus of coronacriticus, maar van een Joodse overlever van het concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer critici het coronabeleid onder de loep nemen, gaat dat vaak gepaard met verwijzingen naar de grondwet. In andere gevallen wordt er gesproken van ‘disproportionele maatregelen’ of  ‘discriminatie.’ Wanneer de Tweede Wereldoorlog er echter bij wordt gehaald, wordt dat door vele mensen betiteld als smakeloos of onfatsoenlijk.

Twee politici die hier de laatste tijd mee te maken kregen zijn Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging. Eerstgenoemde bemerkte tijdens de Algemene Beschouwingen in september een hypocriete houding. De politicus wordt regelmatig aangevallen door collega’s en diverse media omdat hij vergelijkingen trekt tussen de huidige tijd en de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Dat vindt hij nu meer dan ooit gerechtvaardigd, maar tegenstanders vinden het ongepast. Baudet merkte op: “Altijd was het enige wat onze tegenstanders konden bedenken: “Nazi, Tweede Wereldoorlog, fascisme.” Nu maken we voor het eerst juridische ongelijkheid mee op ons grondgebied, in onze landen. Wij zeggen: jongens, dit hebben we eerder gezien.”

Van der Plas vond dat mensen vaak overdreven gevoelig reageren op verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog: “Ik denk dat we de hysterie over de Tweede Wereldoorlog eens moeten loslaten,” zei ze half oktober tegen Jeroen van Wijngaarden, Kamerlid voor de VVD.

Recht van spreken

Wanneer een overlevende van de Tweede Wereldoorlog echter ziet dat de huidige tijd overeenkomsten vertoont met de verschrikkingen van de nazi’s, krijgt dat geluid meer aandacht. Op 20 september dienden overlevenden van de Holocaust per e-mail een brief in bij het Internationaal Strafhof in Den Haag: ‘Als overlevenden van de concentratiekampen waren wij getuige van allerlei gruwelijkheden die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden en ons werd verteld dat dit nooit meer zou gebeuren, maar toch gebeurt het weer,” schreven ze Karim Khan, de officier van Justitie.

Gijs van der Voet, een opmerkzame Twitteraar, voegde daar nog een document aan toe van januari 2020. In een fragment van een uitzending van Radio1 vanuit Duitsland is Holocaust-overlevende Marian Turski te zien en te horen. Hij spreekt over het sluimerende proces dat aan het beruchte vernietigingskamp Auschwitz vooraf ging.

Voor de ogen van onder meer Koning Willem-Alexander doet hij een oproep aan de jeugd: ‘Eerst was het een bankje waar  joden niet op mochten zitten. Toen was het een zwembad. En elke keer denk je misschien: er zijn toch winkels waar joden wel mogen winkelen? Zwembaden waar ze wel mogen zwemmen? Het gaat stapje voor stapje. Herken de signalen, Auschwitz is niet uit de lucht komen vallen.’

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.