Hongaarse premier Orbán waarschuwt: EU-embargo op Russisch gas zal verwoestende gevolgen hebben

Hongaarse premier Orbán waarschuwt: EU-embargo op Russisch gas zal verwoestende gevolgen hebben

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft gewaarschuwd voor de verwoestende gevolgen van een EU-embargo op gas uit Rusland, dat Brussel hoopt in te voeren.

Sprekend over het conflict tussen Rusland en Oekraïne in zijn reguliere vrijdaginterview met Kossuth Radio in Boedapest, zei Orban: “De Hongaarse regering is bijna de enige in heel Europa die niet praat over sancties en oorlog, maar over de noodzaak voor vrede en investeren in vrede.”

“Oorlog is in niemands belang”, hield hij vol, eraan toevoegend dat hij verrast was om zo weinig “stemmen voor vrede” binnen ‘het blok’ te horen.

Embargo

De ingrijpende EU-sancties die aan Moskou zijn opgelegd vanwege het militaire offensief in Oekraïne, waaronder een gedeeltelijk olie-embargo, hebben geleid tot een stijging van de energie en voedselprijzen in heel Europa.

“Als ze stappen ondernemen om een ​​gasembargo in te voeren, zullen ze de hele Europese economie ruïneren”, waarschuwde Orban.

Hongarije, dat onder de EU-lidstaten aantoonbaar de nauwste banden heeft met Moskou, heeft een evenwichtiger standpunt ingenomen over de Russische militaire operatie.

Ontheffing voor Hongarije

Hoewel Boedapest het gebruik van geweld en het verlenen van humanitaire hulp aan Oekraïne veroordeelt, heeft het geweigerd wapens te sturen en heeft het consequent kritiek geuit op het idee van beperkingen op Russische olie, gas en steenkool. Eind mei heeft de EU een gedeeltelijk embargo op Russische olie ingevoerd, maar Hongarije was een van de landen die een ontheffing kregen.

Boedapest, dat het grootste deel van haar olie uit Rusland via een pijpleiding ontvangt, had een volledig verbod vergeleken met het laten vallen van een “atoombom” op haar economie.

Russische fossiele brandstoffen

Vorige maand herhaalde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dat het doel van de EU op de lange termijn is om “af te komen van de algehele afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen, alle drie [gas, olie en steenkool], en nooit meer weer terug.” De Hongaarse premier zei dat hij niet zou uitsluiten dat de plannen van Von der Leyen uiteindelijk werkelijkheid worden, maar dat veel ervan zal afhangen van de grootste economie van Europa: Duitsland.

Berlijn verklaarde aanvankelijk dat er geen sprake zou zijn van een olie-embargo, maar veranderde slechts een paar weken later van gedachten, zei Orban. Hij voegde hieraan toe dat de Duitse bevolking een verbod op Russisch gas nu kan afwijzen, maar dat er geen manier is om te weten of de burger die positie in de toekomst nog zal behouden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.