Hongarije enige land dat nog in de weg staat van toetreding Oekraïne tot de NAVO

Hongarije enige land dat nog in de weg staat van toetreding Oekraïne tot de NAVO

Er is consensus binnen de NAVO dat Oekraïne lid moet worden van het blok, beweerde de Oekraïense minister voor Euro-Atlantische Integratie Olga Stefanishina eind vorige week. De bezwaren van Boedapest tegen de deelname van Kiev – vanwege een geschil over etnische Hongaren die in Oekraïne wonen – zullen worden overwonnen door “politieke instrumenten”, voegde ze eraan toe.

Het is bekend dat een aantal van de meest prominente leden van het door de VS geleide militaire blok, waaronder Frankrijk en Duitsland, bedenkingen hebben bij de toetreding van Oekraïne. Bovendien wordt aangenomen dat de territoriale geschillen van Kiev met Rusland de situatie te vaag maken om tegen de huidige regels van de Organisatie aan te houden.

“We hebben vooruitgang geboekt met betrekking tot de kwestie van toenadering tot de NAVO”, zei Stefanishina op een veiligheidsforum in Kiev. “Tijdens de meest recente ministeriële top in Boekarest waren alle 30 lidstaten het eens over de noodzaak om Oekraïne het lidmaatschap aan te bieden.”

Westerse mediaberichten over het evenement in Boekarest waren grotendeels in strijd met de interpretatie van Stefanishina. Ondertussen legde de eigen website van het blok een grotere nadruk op China in de omslag van de top.

“De NAVO-leden hebben bevestigd dat de alliantiedeur openstaat voor Oekraïne”, benadrukte ze, met het argument dat de vermeende consensus een “nieuw krachtig signaal” was dat aantoont dat “niemand bang is voor druk van Rusland”.

Hongarije blijft echter bezwaar maken tegen de deelname van Oekraïne aan de officiële NAVO-bijeenkomsten, maar dit is “een probleem geworden” voor het blok, vertelde de minister aan haar publiek in Kiev. De NAVO gebruikt nu “alle politieke drukinstrumenten om Hongarije ervan te overtuigen de blokkade op te heffen”, zei de minister.

Ze ging niet in op de vorm die een dergelijke druk zou kunnen aannemen. Woensdag kondigde de EU aan dat het miljarden aan financiering aan Hongarije zou inhouden totdat het voldoet aan de 27 “essentiële mijlpalen” die door Brussel zijn opgesteld. Het geld omvat noodhulp bij pandemieën en “cohesiefondsen” die bedoeld zijn om de sociale ongelijkheid in het blok weg te werken.

Hongarije leek op de top van Boekarest zeker sceptisch tegenover het lidmaatschap van Oekraïne in de NAVO, waarbij minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto betoogde dat een land alleen tot het blok kon toetreden als het “de veiligheid van bestaande leden niet bedreigt maar versterkt”.

Szijjarto heeft ook herhaald dat Boedapest “niet zou instemmen met een formele bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne Commissie totdat de rechten van Hongaren van Transkarpatië zijn hersteld”.

“We kunnen en willen ons niet terugtrekken uit dit standpunt”, voegde hij eraan toe, terwijl hij uitlegde dat Boedapest de kwestie weliswaar niet meer ter sprake heeft gebracht sinds het conflict in Oekraïne in februari escaleerde, maar het ook niet is vergeten.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.