Hongarije: ‘Europees Parlement moet worden ontbonden’

Hongarije: ‘Europees Parlement moet worden ontbonden’

‘Het recente corruptieschandaal in het Europees Parlement (EP) is een teken dat de EU-instelling in haar huidige vorm moet worden opgeheven’, zei de Hongaarse premier Viktor Orban woensdag. Hij voegde eraan toe dat het EP al een ‘erbarmelijke reputatie’ had.

De opmerkingen van Orban kwamen nadat Eva Kaili, een Griekse politica die een van de vice-voorzitters van het Europees Parlement was, deze maand werd gearresteerd en beschuldigd van corruptie wegens het ontvangen van steekpenningen uit Qatar (lees hier).

“De Hongaren zouden graag zien dat het Europees Parlement in haar huidige vorm wordt ontbonden”, zei hij op een persconferentie in Boedapest.

Orban voerde aan dat het schandaal “de aandacht vestigt op het feit dat nationale parlementen een sterker controlesysteem hebben”, eraan toevoegend dat wetgevers van de parlementen van de lidstaten moeten worden afgevaardigd naar het Europees Parlement, in plaats van afzonderlijk te worden gekozen.

“En ze kennen natuurlijk onze politieke positie: het moeras moet worden drooggelegd”, zei de premier.

Boedapest is herhaaldelijk in botsing gekomen met het Europees Parlement en andere EU-instellingen over een aantal kwesties, waaronder migratie en LGBTQ-rechten. Brussel beschuldigde op haar beurt de conservatieve regering van Orban van het ‘uithollen van de rechtsstaat in eigen land’.

Hongarije, wiens economie sterk afhankelijk is van Russische energie-import, heeft ook kritiek geuit op de EU-sancties die aan Moskou zijn opgelegd als reactie op de militaire operatie in Oekraïne, die eind februari van start ging. In tegenstelling tot veel van de lidstaten van het blok, heeft Orban geweigerd wapens naar Kiev te sturen.

“Als het aan ons lag, zou er geen sanctiebeleid zijn”, zei Orban woensdag. “Het is niet in ons belang om de Europese en Russische economie permanent in tweeën te delen, dus we proberen te redden wat er te redden valt van onze economische samenwerking met de Russen.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.