Hongarije identificeert ‘ware vijand’

Hongarije identificeert ‘ware vijand’

“Westerse sancties tegen Rusland vanwege Oekraïne hebben het conflict niet beëindigd, maar hebben in plaats daarvan grote schade aangericht aan de Europese economie en de inflatie opgedreven”, zei de Hongaarse premier Viktor Orban.

Orban deelde zondag middels zijn Facebook-pagina vernietigende kritiek op de EU-sancties en beweerde dat het blok ‘worstelt om de inflatie aan te pakken’, vanwege de beperkingen die Brussel heeft ingevoerd in de energiesector. “De naam van de ziekte is … inflatie, en het virus heet de Brusselse sancties”, zei hij.

Orban bestempelde de sancties als “de wapens van het Brusselse oorlogsbeleid”, eraan toevoegend dat terwijl de EU dit instrument gebruikte om Rusland te raken, het zichzelf in plaats daarvan schade toebracht.

“Het is nog niet zo lang geleden dat Brussel beloofde dat deze sancties een einde zouden maken aan de oorlog. Er is nu een jaar verstreken en het einde van de oorlog komt niet dichterbij, het is juist steeds verder weg”, benadrukte de premier.

Orban vervolgde dat hoewel de EU-autoriteiten beloofden dat de sancties niet zouden worden uitgebreid tot de energiesector, ze uiteindelijk de aardgasprijzen naar recordhoogten stuwden.

De premier wees er ook op dat gas deels de kosten van elektriciteit dicteert. “De stijging van de gasprijzen gaat dus meteen gepaard met een stijging van de elektriciteitsprijs, ook als de elektriciteit niet met gasturbines is opgewekt, maar met zonne-energie, wind, waterkracht, kolencentrales of kernenergie”, merkt hij op.

“Als Brussel oorlog wil voeren, moet het de inflatie bestrijden. Dat is nu niet het geval’, beweerde Orban, eraan toevoegend dat de Hongaarse autoriteiten hun best doen om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de economische gevolgen.

Hongarije, een land dat sterk afhankelijk is van Russische energie, heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de sancties die de EU aan Moskou heeft opgelegd sinds het in februari 2022 begon met zijn militaire operatie tegen Oekraïne.

Eind januari gaf Orban ook aan dat Hongarije diens veto zou uitspreken over eventuele EU-sancties tegen de Russische kernenergiesector. Boedapest heeft zich ook verzet tegen de plannen van het blok om de invoer van olie en gas uit Rusland volledig te verbieden, en heeft verschillende vrijstellingen gekregen voor de aanschaf van fossiele brandstoffen uit het land.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.