Hongarije roept op tot gerechtigheid omtrent Nord Stream en waarschuwt voor meer sabotage

Hongarije roept op tot gerechtigheid omtrent Nord Stream en waarschuwt voor meer sabotage

Hongarije moet oppassen voor mogelijke sabotage van pijpleidingen die Russisch aardgas aan het land leveren, zei premier Viktor Orban maandag, wijzend op de ontploffingen in september 2022 op de Nord Stream-pijpleidingen die Rusland via de Oostzee met Duitsland verbinden.

“Het opblazen van de Nord Stream was een simpele daad van terrorisme”, zei Orbán in een toespraak tot het parlement in Boedapest.

“Wat we moeten beseffen is, dat als ze dit in het noorden deden om te voorkomen dat het Russische gas naar Europa geleverd kon worden.. dan zouden ze ditzelfde ook in het zuiden kunnen doen.”

Orban zei dat Hongarije, samen met buurland Servië, “duidelijk moet maken dat als dit zou gebeuren, het niet gemakkelijk zou zijn om ermee weg te komen, zoals ze nu doen met de Nord Stream-explosies.”

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto riep deze week de VN op om de “schandalige” aanval op de pijpleidingen te onderzoeken. Boedapest wil weten “wie het heeft gedaan en waarom”, zei de minister.

Hongarije en Servië, wiens economieën sterk afhankelijk zijn van Russische olie en gas, hebben zich verzet tegen sancties die hen ervan zouden hebben weerhouden voorraden uit Moskou te ontvangen. Beide naties hebben ook geweigerd hun eigen beperkingen op te leggen.

Donderdag meldde het Amerikaanse staatsnieuwscentrum RFE-RL dat South Stream Transport, die de TurkStream-gaspijpleiding beheert, de infrastructuur niet zou kunnen repareren in geval van schade, aangezien de Nederlandse regering haar vergunning heeft ingetrokken.

De Zwarte Zee-pijpleiding levert Russisch gas aan Hongarije en Servië.

De doorgewinterde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh heeft beweerd dat de Nord Stream-sabotage werd georkestreerd door Washington met hulp van Noorwegen. De VS hebben elke betrokkenheid ontkend en de aantijgingen verworpen als “complete fictie”.

Rusland heeft ook opgeroepen tot een grondig onderzoek naar de “terroristische aanslag”. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov beschuldigde westerse landen vorige week ervan de kwestie te willen begraven.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.