Hongarije stemt: 97 procent verwerpt sancties tegen Rusland

Hongarije stemt: 97 procent verwerpt sancties tegen Rusland

In een “nationaal overleg” vroeg de Hongaarse regering de Hongaren naar de sancties tegen Rusland. Zo’n 97 procent van de deelnemers stemde tegen de sancties. Het kabinet beschouwt de uitslag als ‘indicatief’.

De Hongaarse premier Viktor Orbán is een van de hardste critici van de sancties tegen Rusland. Hij zag dit bevestigd door het meest recente onderzoek naar deze kwestie in Hongarije.

De resultaten van het onderzoek wijzen de weg, zei regeringswoordvoerster Alexandra Szentkirályi op Facebook. Ook in Brussel mag het gehoord worden. De ambassade is duidelijk voorstander van een herbeoordeling van de sancties.

De Hongaarse regering van premier Viktor Orbán houdt herhaaldelijk “nationale raadplegingen” waarin stemmen per post of online kunnen worden verzonden. De enquêtes hebben echter geen juridisch bindende gevolgen.

Vragen over sancties met betrekking tot energiebronnen, grondstoffen, toerisme, inflatie

Dit keer werd Hongaren gevraagd of ze het eens zijn met EU-sancties tegen Rusland op het gebied van energie, grondstoffen en splijtstofstaven. Het referendum ging ook in op de gevolgen van het sanctiebeleid voor het toerisme en de stijging van de voedselprijzen als gevolg van de sancties.

De tegenstanders van Orbán hebben de vragen lange tijd als suggestief, manipulatief en misleidend beschouwd. Ze beweren dat in de praktijk alleen antwoorden in het voordeel van de regering waren toegestaan. Acht miljoen mensen zijn stemgerechtigd in Hongarije en 1,4 miljoen burgers namen deel aan de stemming.

Critici wezen er ook op dat Hongarije tot nu toe had ingestemd met alle EU-sanctiepakketten tegen Rusland.

Vorig jaar, in oktober, lanceerde de regering een campagne tegen het EU-beleid: “Sancties vanuit Brussel maken ons kapot!”, als waarschuwing met betrekking tot meerdere rondes van maatregelen tegen Rusland.

Orbán rechtvaardigde de benoeming van het overleg eind september 2022 met scherpe kritiek op de sancties: “De sancties zijn niet op democratische wijze beslist, maar de Brusselse bureaucraten en Europese elites hebben er over beslist.”

Hongarije alleen niet sterk genoeg om het op te nemen tegen Brussel

In een interview met Radio Kossuth legde Orbán uit:

“De kracht van Hongarije is daar niet groot genoeg voor, en die van mij is dat per definitie ook niet. Een ding dat ik kan doen, is proberen de schade te stoppen, te zeggen dat dit een probleem gaat worden, waar we het gevoel hebben dat het Hongaarse nationale belang fundamenteel wordt geschaad, we komen op voor Hongarije, we gebruiken ons veto, we steunen de donaties niet, maar we weten niet hoe we in ons eentje het sanctiebeleid op een ander spoor kunnen zetten.”

Hij zei dat hiervoor een politieke beslissing in Brussel nodig zou zijn. De moed om Brussel tegen te gaan bestaat ook, voegde hij eraan toe.

“Wij zijn zover, of ik persoonlijk in elk geval. Alleen dit is niet belangrijk, want om dit alles te veranderen, om deze dappere mening gevolgen te laten hebben, zou het een Duitser of een Fransman moeten zijn die sterk genoeg is om de positie van de EU te kunnen veranderen.”

Orbán benadrukte dat als de sancties zouden worden opgeheven, “de prijs van energie binnen de kortste keren zou dalen en het algemene prijsniveau, d.w.z. de inflatie, daarmee onmiddellijk zou worden gehalveerd – dus het inflatiepercentage zou met minstens de helft worden verlaagd, maar misschien zelfs meer”.

Hij zei dat het sanctiebeleid in Brussel helaas zou worden voortgezet:

“We zullen sancties invoeren, die niet zullen blijken te werken. Hierachter schuilt een andere cultuurschok die ons Hongaren treft. Het gaat over de Duitsers. Ik ben opgegroeid en kreeg thuis altijd te horen dat de Duitser gelijk heeft! De Duitser is precies, de ingenieur, hij rekent, hij haast zich niet, hij weet wat hij doet.

“Nu kijk ik naar wat ze doen, de Brusselse commissie heeft een Duitse president, deze sancties worden opgelegd en ze zijn niet volledig berekend vanuit professioneel oogpunt. Ons geloof in het crisisbeheersingsvermogen van de Duitsers, voortkomend uit Duitse technische precisie, is de afgelopen periode dus aanzienlijk afgenomen.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.