Hongarije wijst prijsplafond voor gas af

Hongarije wijst prijsplafond voor gas af

‘Een gasprijsplafond is een “slecht” idee, maar de EU zou zo’n maatregel toch kunnen invoeren’, waarschuwde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto voorafgaand aan de vergadering van de Energieraad van het blok op maandag.

“Wij [Hongarije] zeggen nee tegen het prijsplafond omdat de leveringszekerheid voorop staat”, zei Szijjarto in een bericht op Facebook.

Het instellen van een vaste maximumprijs voor gasleveringen zou “slecht, schadelijk en gevaarlijk zijn, maar het lijkt erop dat het desondanks kan worden ingevoerd”, schreef hij.

De minister van Buitenlandse Zaken suggereerde dat de komende sessie in Brussel “weer een grote strijd” zal worden voor Boedapest.

De energieministers van het blok hebben “waarschijnlijk nog nooit zo vaak vergaderd” als recentelijk, merkte Szijjarto op, eraan toevoegend dat “nu de discussies gerechtvaardigd zijn omdat er een energiecrisis is in Europa.”

Het zogenaamde ‘marktcorrectiemechanisme’ werd in november door Brussel voorgesteld als een poging om EU-bedrijven en huishoudens te beschermen tegen ‘buitensporig hoge gasprijzen’, die omhoogschoten als gevolg van de gevolgen van de sancties van het blok tegen Moskou vanwege het conflict in Oekraïne en de daaropvolgende daling van de Russische energieleveringen aan Europa.

De EU-lidstaten proberen echter al weken overeenstemming te bereiken over het voorgestelde prijsplafond. Sommige landen hebben hun bezorgdheid geuit dat de uitvoering van een dergelijke maatregel de marktvolatiliteit alleen maar zou verergeren, terwijl andere hebben aangevoerd dat het zwevende prijsniveau te hoog was om effectief te zijn.

De meest recente poging tot een compromis, voorgesteld door de Tsjechische Republiek, die het roulerend voorzitterschap van de EU bekleedt, houdt in dat de limiet wordt geactiveerd als de gasprijzen op de Nederlandse Title Transfer Facility (TTF)-beurs, de Europese benchmark, hoger zijn dan € 188  per megawattuur gedurende drie dagen – veel lager dan de € 275 (ongeveer $ 291) per MWh die oorspronkelijk door de Europese Commissie werd voorgesteld.

De Russische president Vladimir Poetin heeft eerder gewaarschuwd dat het land simpelweg zal stoppen met het leveren van gas aan de EU als het prijsplafond wordt ingevoerd, en in plaats daarvan de leveringen aan Aziatische klanten zal omleiden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.