Hongersnood dreigt voor Noord-Korea

Hongersnood dreigt voor Noord-Korea

Er dreigt een hongersnood in Noord-Korea. Dat is te wijten aan een verstoorde import van landbouwproducten uit China en internationale sancties die het land zijn opgelegd. Staatshoofd Kim Jong-un heeft opdracht gegeven tot uitvoering van een vijfjarenplan om het probleem op te lossen.

De mogelijke hongersnood in het land kent een aantal oorzaken. De landsgrenzen zijn sinds januari 2021 gesloten om COVID-19 buiten de deur te houden. Dat heeft ertoe geleid dat veel producten uit China het land niet meer bereiken. Voedsel, kleding en landbouwproducten zoals kunstmest zijn schaars geworden.

Internationale sancties waren al langer van kracht en zorgen ervoor dat de economische activiteit van het communistische land beperkt is. Voor de corona-uitbraak kampte ongeveer 40 procent van de bevolking al met schaarste van voedsel. Door bovengenoemde samenloop van omstandigheden is dat aantal nog verder toegenomen.

Noord-Korea is hermetisch afgesloten van de buitenwereld en de eigen bevolking wordt streng in de gaten gehouden. Via de staatsmedia wordt een rooskleurig beeld geschetst van het land naar de buitenwereld en de eigen bevolking toe. Het is dan ook opmerkelijk dat Kim Jong-un zich op 11 oktober openlijk uitliet over de benarde situatie van het land. In een toespraak droeg hij zijn ambtenaren op een vijfjarenplan uit te voeren. Dat plan moest een eind maken aan de tekorten op het gebied van voedsel, kleding en huisvesting. Internationale waarnemers bevestigen de moeilijke omstandigheden in het land.

Het land kent een communistische dictatuur sinds 1953. Toen werd na een oorlog met Zuid-Korea een wapenstilstand afgekondigd en een zwaar bewaakte grens tussen de twee landen geïnstalleerd. In Noord-Korea is er slechts een partij: de Koreaanse Arbeiderspartij. Deze wordt geleid door de Kim Jong-un. De huidige leider is de kleinzoon van Kim Il-sung, de oprichter van de partij.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.