Hoofd van Zuid-Afrikaans energiebedrijf claimt te zijn vergiftigd met cyanide

Hoofd van Zuid-Afrikaans energiebedrijf claimt te zijn vergiftigd met cyanide

De vertrekkende CEO van het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf Eskom, Andre de Ruyter, heeft de politie van het land verteld dat hij een vermeende poging om hem eind 2022 te vergiftigen met cyanide heeft overleefd.

Het incident vond naar verluidt plaats op 13 december, een dag nadat hij onder politieke druk zijn ontslag als hoofd van het nutsbedrijf had ingediend, maar voordat het op 14 december publiekelijk bekend werd. Volgens EE Business Intelligence (EEBI) werd De Ruyter ernstig ziek nadat hij op zijn kantoor in Johannesburg een kop koffie met naar verluidt doorspekt met cyanide had gedronken.

“De Ruyter werd zwak, duizelig en verward, begon oncontroleerbaar te trillen en hevig te braken. Hij zakte vervolgens in elkaar, niet in staat om te lopen,” zei EEBI, eraan toevoegend dat “hij door zijn beveiligingsteam met spoed naar de kamer van zijn dokter werd gebracht, waar zijn toestand werd gediagnosticeerd als cyanidevergiftiging, en dienovereenkomstig werd behandeld”. De outlet merkte ook op dat “uitgevoerde tests vervolgens enorm verhoogde niveaus van cyanide in zijn lichaam bevestigden.”

De Ruyter nam het roer over als CEO in 2020 en leidde een bedrijfsbreed hardhandig optreden tegen corruptie in het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf, waaronder sabotage van infrastructuur bij Eskom-fabrieken, meldden lokale media. Het bedrijf levert bijna alle elektriciteit in het land, waar stroomuitval al meer dan tien jaar regelmatig voorkomt.

Volgens berichten in de media heeft de vertrekkende CEO ook geprobeerd vermeende criminele syndicaten aan te pakken die het staatsbedrijf hadden leeggezogen door het gebruik van corrupte kolen- en andere contracten.

“Eskom kan verder geen commentaar geven op het vergiftigingsincident waarbij de CEO van de groep betrokken was, dat plaatsvond in december 2022, aangezien de zaak onderwerp is van politieonderzoek”, zei het hoofd van de beveiliging van het bedrijf in een verklaring.

De Ruyter bevestigde tegenover Bloomberg dat hij aangifte had gedaan bij de politie. Hij blijft in functie tot 31 maart terwijl zijn vervanger wordt gekozen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.