Houdt Aboutaleb privacyrapport achter?

Houdt Aboutaleb privacyrapport achter?

Speciale camera-auto’s hielden mensen tijdens de eerste coronalockdown in Rotterdam in de gaten met behulp van 360 graden-camera’s. Dat is onrechtmatig, blijkt uit een ongepubliceerd rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De burgemeester Ahmed Aboutaleb hield de publicatie ervan tegen, meldt het NRC.

De auto’s werden ingezet nadat het Eurovisie Songfestival werd afgelast in het voorjaar van 2020. Omdat de voertuigen niet gebruikt werden, vond iemand het een goed idee om ze in te zetten voor controles. Dat vertelde VVD’er en loco-burgemeester Bert Wijbenga vorig jaar in de talkshow Op1, schrijft het NRC.

Verstoring

Hoewel de gemeenteraad de inzet van de auto’s meerdere malen kritisch bevroeg, verdedigde het College van Bestuur van de stad het gebruik ervan. Burgemeester Aboutaleb vond het gerechtvaardigd op basis van artikel 3 van de Politiewet. In het artikel staat dat bij ordeverstoringen de camera’s gebruikt mogen worden. De coronasituatie was zo’n verstoring, meende hij.

De gemeente concludeerde volgens het NRC in een eigen evaluatie dat het project met de camerawagens niet geslaagd was. Het had slechts ‘in beperkte mate aan de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit voldaan.’ De AP oordeelt een stuk harder volgens de krant: in plaats van een korte periode werden de auto’s maandenlang ingezet, de beelden werden langer bewaard dan toegestaan en de burgers werden niet ingelicht over het gebruik van de camera’s.

Geen toestemming rapport

De toezichthouder wil het rapport over de situatie uitbrengen om andere gemeenten duidelijkheid te geven over de methode van surveillance. De Rotterdamse politie wil daar echter geen toestemming voor geven. Dat is op aandringen van Aboutaleb, meent het NRC op basis van haar bronnen. De burgemeester zelf ontkent dat. De AP wil geen uitspraken doen over ongepubliceerd onderzoek, meldden ze aan de ochtendkrant.

Eind oktober kwam de rol van de politie in de havenstad ook negatief in het nieuws. De politie trad toen hard op bij protesten tegen de sloop van de Tweebosbuurt. In het hieronder staande artikel wordt onder andere NRC-columnist Hasna El Maroudi aangehaald. Zij concludeerde daar dat Aboutaleb  zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Hij staat wel vooraan om de complimenten in ontvangst te nemen, schreef ze, ‘maar du moment dat zijn eigen burgers klappen krijgen van de ambtelijke molen en de hoeders van de wet, is hij nergens te bekennen.’

Waarom de overheid geen verantwoordelijkheid neemt

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.