Hugo de Jonge krijgt felle kritiek vanwege uitspraken ongevaccineerden

Hugo de Jonge krijgt felle kritiek vanwege uitspraken ongevaccineerden

“Is het terecht als je de samenleving als geheel maatregelen oplegt, of kun je specifieker zijn in de richting van doelgroepen en regio’s waar het aantal ongevaccineerden het hoogst is?” vraagt Hugo de Jonge zich af. Specifieke regels voor niet-gevaccineerden zijn geen taboe meer.

De Jonge voert een toenemende druk op de zorg aan als reden om mogelijk extra vrijheidsbeperkende regels door te voeren. Ook zei de demissionair minister van Gezondheid op maandag 25 oktober: “In toenemende mate is de epidemie een epidemie geworden van niet-gevaccineerde mensen.” De uitspraken doen veel stof opwaaien.

Beeldvorming

Het beeld dat door de media naar buiten komt is dat ongevaccineerde mensen zorgen voor druk in de zorg. Maar is dat ook zo? De meningen zijn verdeeld. In dit artikel wijzen voorbeelden uit de praktijk op het tegendeel. Het Radboud UMC zag zich door berichtgeving in de media zelfs genoodzaakt zelf een verklaring naar buiten te brengen over de werkelijke gang van zaken.

Ook FvD-kamerlid Pepijn van Houwelingen wil het beeld over de bijdrage van niet-gevaccineerden aan de zorgstress bijstellen. Op Twitter plaatste hij daarom onderstaand fragment van een gesprek met de bestuursvoorzitter van Maastricht UMC.

Tisjeboy Jay denkt het zijne van de schuld die niet-gevaccineerden in de schoenen krijgen geschoven. Hij vergelijkt de situatie van dit jaar met die van vorig jaar, toen nog niemand gevaccineerd was: “Dus die dertien procent ongevaccineerden van dit jaar geeft net zo veel druk op de zorg als die honderd procent van vorig jaar…”

Journalist Annelies Strikkers zet de situatie in perspectief op Twitter: ‘199 patiënten op de IC: 0,001% van alle Nederlanders. 597 patiënten op verpleegafdelingen: 0,003% van alle Nederlanders. Met positieve test ongeacht opnamereden. Als dit al zorgt voor een mogelijk zorginfarct hebben we vooral een zorgprobleem in plaats van een coronaprobleem.’

Stop de waanzin

Het sentiment onder veel Nederlanders schuift op in de richting van druk op mensen zonder corona-inenting. Ook in de politiek. Er zijn echter tegengeluiden. Caroline van der Plas, de voorvrouw van BoerBurgerBeweging schrijft: ‘Dus als je ongevaccineerd bent en je hebt je laten testen en je test is negatief (dus geen Corona), krijg je strengere maatregelen dan gevaccineerden die zich niet hebben laten testen en coronastatus onbekend is? Waar zijn we mee bezig?! Stop met waanzin.


Richard Cameron vreest voor wat er gaat gebeuren als de waanzin níet stopt. Op Twitter zegt hij: ‘In België wordt gevangenisstraf besproken voor ongevaccineerden en ze lachen erbij. Dit loopt volledig uit de hand…’

De foto bij dit artikel is gemaakt door Richard Broekhuijzen en gedeeld onder voorwaarden zoals vermeld onder de Creative Commons Licentie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.