IC-arts ziet werkelijke IC-probleem: “Zonder verpleegkundigen houdt het op.”

IC-arts ziet werkelijke IC-probleem: “Zonder verpleegkundigen houdt het op.”

De druk op de zorg neemt toe. Dat is het beeld dat de laatste weken naar voren komt via diverse media. Sommige politici schrijven die zorgstress toe aan ongevaccineerden die een onevenredige druk leggen op de ziekenhuizen en politieke commentatoren wijzen op een tekort aan IC-bedden. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken, zoals een tekort aan verplegers. IC-arts Sander de Lange: “Je kunt wel tien dokers hebben, maar als je daar geen verpleegkundigen bij hebt, dan houdt het op.”

Deze week zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge: “In toenemende mate is de epidemie een epidemie geworden van niet-gevaccineerde mensen.” De bestuursvoorzitter van Maastricht UMC gaf echter aan: “Het overgrote deel van onze opnames zijn gevaccineerde patiënten.” Het Radboud UMC stelde een brief op met dezelfde strekking, daaraan toevoegend dat de druk op de zorg te wijten is aan een combinatie van reguliere zorg, uitgestelde operaties, veel geboortes en een hoog aantal traumapatiënten. Meest nijpende kwestie echter is volgens het schrijven een tekort aan personeel.

 

Cliniclowns versus verpleegkundigen

Het Forum voor Democratie kan zich daar in vinden: op Twitter beschrijft de politieke partij de ontstane situatie als volgt: ‘Door het wanbeleid van De Jonge zijn afgelopen jaar 27.000 zorgmedewerkers vertrokken. De arbeidsvoorwaarden zijn om te huilen. Zelfs een cliniclown verdient meer dan een IC-verpleegkundige! Maar Hugo blijft “ongevaccineerden” de schuld geven van het capaciteitsprobleem…’

 

Personeelsbeleid

De Lange, werkzaam in het Zuyderland MC te Heerlen, ziet het personeelstekort ook als het grote euvel. Niet per se het aantrekken van arbeidskrachten is het probleem maar het behoud van de mensen: “Het probleem is niet zozeer dat de mensen niet in de zorg willen werken, het is dat het gros binnen twee tot vijf jaar weer is vertrokken.” Samen met zijn collega IC-arts Aernout La Haije schreef hij daarom een brandbrief. Een korte reportage van RTL Nieuws met de twee artsen staat hier.

Onderstaand een gesprek dat Erik van der Horst in mei 2021 voerde met twee verplegers. Beiden zijn kritisch over het coronabeleid: dat zou bedoeld zijn om de zorg te ontlasten, maar maatregelen die echt zoden aan de dijk zouden zetten – meer investeren in personeel, meer aandacht voor preventie, uitbreiden capaciteit – worden niet genomen, menen zij.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.