Idealisme? Activisten met handen en voeten gebonden aan steun miljardairs

Idealisme? Activisten met handen en voeten gebonden aan steun miljardairs

Wereldwijd trekken activisten de aandacht. De een gooit verf op een wereldberoemd schilderij, een ander bindt zich (old school) aan een boom vast. Op het eerste gezicht gaat het om spontane acties van jonge idealisten die zich ten einde raad dan maar bijvoorbeeld aan een tafel vastlijmen. In werkelijkheid gaat het vaak om goed gecoördineerde optredens gesteund door ‘filantropische fondsen’ van miljardairs.

Weltschmerz-redacteur Laila Mol gaf daar een week geleden een goed voorbeeld van. Ze meldde hoe zes activisten van de Letzte Generation er in Mainz in slaagden het verkeer urenlang op te houden. Daarnaast beschreef ze hoe de actiegroep een zustergroep is van Just Stop Oil, een organisatie gefinancierd door het Climate Emergency Fund (CEF).

Donateurs

Maar wat is het CEF? Het is opgericht door investeerder Trevor Neilson, en Rory Kennedy. Eerstgenoemde werkte eerder voor de Global Business Coalition Health, waar onder meer Bill Gates, Ted Turner en George Soros een vinger in de pap hebben. Rory Kennedy, dochter van voormalig Amerikaans senator Robert F. Kennedy (nee, dus niet de JR van Children’s Health Defense) verkeert al langer in kringen van geld en invloed. Aileen Getty, miljardair en erfgename van een oliemagnaat (oh, de ironie) ondersteunde de club direct bij oprichting met een half miljoen dollar .

Later kwamen daar andere donateurs bij zoals Adam McKay, filmregisseur van onder andere ‘Don’t look up’. Hij doneerde onlangs vier miljoen dollar aan het CEF. Abigail Disney, mede-erfgename van een aanzienlijk Disney-fortuin, gaf 200.000 dollar.

De controversiële acties van groepen zoals Extinction Rebellion (ook een ontvanger van donaties), Letzte Generation en Just Stop Oil kunnen op hun goedkeuring rekenen. Neilson zag niets in de aanpak van de heren die hij ontmoette bij de Global Business Coalition: hij vindt een slappe aanpak met het oog op de urgentie van de klimaatcrisis ‘gestoord.‘  Disney gaf aan trots te zijn op ‘de discussie die ze op gang hebben gebracht’ met hun protestdaden.

Een andere Schwab

Bovenstaande info is eenvoudig te vinden op de virtuele basis van het CEF en sites als die Influence Watch. De organisatie Cause IQ laat meer interessante achtergrondgegevens zien: Greenpeace, de NGO opgericht door ‘rainbow warriors’ die Greta Thunberg binnen hengelde, kreeg met fondsen van het CEF 350.000 dollar voor een onderwijsproject. Het  Schwab Charitable Fund (SCF) ondertussen schonk meer dan 100.000 dollar voor actie op het gebied van ‘milieu en dierenwelzijn’ (gedetailleerder wordt het niet).

Schwab, Klaus Schwab? Nee, het gaat om Charles Schwab, miljardair en investeerder uit Californie. Zijn fonds biedt ‘a simple, tax-smart investment solution for charitable giving.’ Vrij vertaald de mogelijkheid om met geld de maatschappij een bepaalde kant op te duwen zonder daar veel armer van te worden.

Klinkt dat cynisch? Dit stuk (van eigen hand, dat klopt) zet u misschien op andere gedachten. Het gaat in veel gevallen ‘eerder om het schuiven met geld dan het weggeven van geld.’ Het feit dat het SCF meer dan 58 miljoen dollar ontvangt van Goldman Sachs draagt alleen maar bij aan die vermoedens.

Web

En zo verschijnt er in een zeer kort tijdsbestek (paar zoekopdrachten, hier en daar doorklikken) een web van miljardenfondsen en filantropen waar ook die zes ‘onschuldige’ activisten van het groepje met de desperate naam Letzte Generation deel van uitmaken.

Global Citizen (’the movement changing the world’) vindt dat in het geheel geen probleem. Het laat er geen onduidelijkheid over bestaan hoe de vork in de steel zit. In verband met het CEF:

Het is niet eenvoudig om protesten wekenlang en maanden achtereen gaande te houden. Vaak worden demonstranten en organisatoren geconfronteerd met arrestatie en intimidatie, verliezen ze hun baan en moeten ze betalen voor dagelijkse uitgaven uit slinkende bankrekeningen.
Deze extra last leidt tot hoge uitputtingspercentages binnen sociale bewegingen. Het Climate Emergency Fund werkt aan het verlichten van deze financiële last door organisatoren en klimaatgroepen tijdige subsidies en ondersteuning van middelen en netwerkmogelijkheden te geven. Zonder geldzorgen, kunnen organisatoren zich concentreren op het uitvoeren van acties, het opbouwen van de beweging en ervoor zorgen dat hun boodschap luid en duidelijk wordt gehoord.
Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.