‘Ik wil Leven’ van Lale Gül wint NS Publieksprijs

‘Ik wil Leven’ van Lale Gül wint NS Publieksprijs

Lale Gül heeft de NS Publieksprijs gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het boek ‘Ik ga Leven’ met 32 procent van de 210.000 stemmen. De ex-interviewster van Café Weltschmerz is de jongste winnaar van de prijs ooit.

Gül schreef een boek over hoe ze aan haar conservatieve Turks-islamitische milieu wil ontsnappen. Het boek kreeg niet alleen aandacht van literaire recensenten. Het kwam ook in de belangstelling te staan van het grote publiek vanwege de controversiële inhoud: de hoofdpersoon van het boek heeft seks, vloekt en spot met de in haar ogen dubbele moraal van de omgeving waarin ze opgroeit. Veel media besteedden daarom aandacht aan de schrijfster en het boek. Hieronder staat een kort interview van de Nederlandse Spoorwegen met haar.

Gül kreeg doodsbedreigingen uit Turks-Islamitische hoek. Ze moest daardoor onderduiken. In het tv-programma Buitenhof gaf ze aan dat ze daarom had overwogen na haar eerste boek ook direct te stoppen met schrijven. Door de vele steunbetuigingen (van lezers) die ze ontving uit het land besloot ze toch door te gaan. De islam zal echter geen rol meer spelen in haar toekomstige boeken. Op de vraag van de interviewer Twan Huys of dat een concessie is, antwoordde ze: “Ja, maar dat moet dan maar. Je staat er echt alleen voor als je het wel doet.”

Van het debuut van de jonge schrijfster (24) werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Het is uitgegeven bij uitgeverij Prometheus. Gül heeft een verleden bij Café Weltschmerz. Ze interviewde er meerdere gasten en had ook een bijdrage met haar columns. Ook daar is een voorbeeld van toegevoegd, onder het fragment van de NS.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.