Migrantenstad New York kan toestroom niet meer aan en verklaart noodtoestand

Migrantenstad New York kan toestroom niet meer aan en verklaart noodtoestand

If I can make it there, I’ll make it anywhere. It’s up to you, New York, New York.” New York, van oudsher plek van aankomst voor miljoenen buitenlandse gelukszoekers. Symbool voor de dynamische metropool waar iedereen uiteindelijk zijn weg kan vinden, op weg naar de ‘American Dream’. Blijft dit symbool nog overeind na vrijdag 7 oktober 2022, toen diens burgemeester Eric Adams de noodtoestand afkondigde vanwege de vele illegale migranten in de stad?

De moeilijkheden om mensen op te vangen zijn geen exclusief Nederlands of Europees probleem.* Zelfs New York kampt met nieuwkomers. Opvangplekken kunnen de toestroom van (illegale) migranten niet meer aan: er zijn al meer dan 60 duizend mensen die daar gebruik van maken (zie de afbeelding hieronder, overgenomen van de New York Post). De stad barst uit zijn voegen, tentenkampen en tot opvangplekken omgebouwde hotels ten spijt.

Op de bus

Het gaat voor het grootste deel om mannen, vrouwen en kinderen uit landen als Nicaragua en Venezuela die vanuit Mexico de grens oversteken. De zuidelijke staat Texas echter, waar de vele Latino’s binnenkomen, zet migranten op de bus. Met als bestemming staten in het Noorden waar de Democraten in de meerderheid zijn. De noordoostelijke (stads)staat New York moet veel migranten op zien te vangen.

Politieke strijd

Republikeinen vinden dat president Biden voor een betere grensbewaking moet zorgen. Adams, die de hulp inroept van de Federale overheid, zei dat Republikeinse ambtenaren elders in het land “de gastvrije waarden, de sociale voorzieningen en het recht-op-onderdak van de stad exploiteren voor politieke doeleinden.” Bovendien zei hij: “Dit is een humanitaire crisis die zijn wortels heeft in het geweld en de instabiliteit van Zuid-Amerika. Een die gevoed wordt door een Amerikaanse politieke dynamiek.” Volgens de New York Post zoekt de burgemeester de schuld bij ‘iedereen, behalve hemzelf en de reputatie van de stad als een veilige haven voor illegale migranten.’

New York, New York

Is New York, New York nog wel? Wie herkent zich nog in het wereldberoemde lied van Frank Sinatra?

 

*De omgang met migratie en mensen zonder papieren is historisch gezien in de VS heel anders dan in Europa. De vergelijking is even aangestipt, maar kan ook al snel weer losgelaten worden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.